(ilustrační snímek) | foto: České dráhy

České dráhy si za víc než miliardu pronajmou patnáct nových lokomotiv

  • 25
České dráhy si chtějí do roku 2024 pronajmout patnáct lokomotiv schopných jet rychlostí až 160 kilometrů za hodinu. Hodnotu zakázky společnost odhadla na 1,1 miliardy korun. Tyto stroje mají dopravci pomoci překlenout přechodné období, než nakoupí 60 moderních strojů pro rychlosti do 200 kilometrů.

Příprava takto velké zakázky si podle Miroslava Kupce, který je v představenstvu Českých drah zodpovědný za majetek a techniku, vyžádá delší dobu, navíc je potřeba zajistit financování. Do té doby společnost bude využívat zmíněné pronajaté lokomotivy, které budou určeny především na provoz na vnitrostátních tratích, kde je rychlost do 160 kilometrů dostačující.  Dopravce však požaduje, aby mohly jezdit i na Slovensku a v Rakousku.

První z dodávky pronajatých lokomotiv by měly České dráhy odebrat na podzim příštího roku. Postupně mají na vlacích nahradit pomalejší lokomotivy řady 362 přezdívané Eso, které se vyráběly v 90. letech minulého století. Podle Kupce se tím mohou zkrátit dojezdové časy vlaků na některých tratích.

Česko si od evropské banky půjčí sto miliard na modernizaci železnice

V současnosti provozují České dráhy třicet moderních lokomotiv. Jde o 20 lokomotiv řady 380 nazývaných Emil Zátopek, které dopravce koupil od tuzemského výrobce Škoda Transportation. Dalších deset lokomotiv Vectron mají České dráhy pronajaté.

Přestože se v osobní dopravě stále více prosazují ucelené soupravy, i do budoucna mají podle mluvčího společnosti Petra Šťáhlavského klasické lokomotivy na železnici své místo. 

Řada souprav je totiž koncipována pro princip Push-pull, kdy místo vlastní pohonné jednotky má souprava pouze bezmotorový řídící vůz a pro jízdu využívá motor klasické lokomotivy, která je připojená na opačném konci vlaku. I do budoucna navíc bude pro část vlaků výhodnější klasické uspořádání, tedy souprava lokomotivy a jednotlivých vagonů.

Podívejte se na test lokomotivy Emil Zátopek od Škoda Transportation:

27. června 2016