Pohled z Klínovce na Krušné hory.

Pohled z Klínovce na Krušné hory. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Ministr Koníček má plán, jak dát lidem práci. Zalesní Krušné hory

  • 57
Ministr práce a sociálních věcí František Koníček oprášil plán na zalesnění Krušných hor. Krajská samospráva žádala stát o pomoc se zalesněním už několikrát a i když získala příslib ministerstva zemědělství, potřebné miliardy se nikdy nenašly. Koníček si slibuje, že by zalesňování dalo práci tisícům nezaměstnaných.

"S ministrem zemědělství teď řešíme možnost ještě v tomto roce využít některých programů na znovuzalesnění Krušných hor. Ministerstvo zemědělství by mělo zajistit organizační a technickou stránku výsadby. My na to můžeme zcela určitě navázat podporou nových pracovních míst, které tam dokážeme alokovat, v řádu tisíců lidí," řekl Koníček v interview pro Český rozhlas.

Krušné hory zažily masivní výsadbu už v osmdesátých letech minulého století, kdy se v nich vysazovaly stromy schopné odolávat znečištění. Ukázalo se však, že ani ty nevydrží kyselost půdy způsobenou tehdejšími exhalacemi. Stromy, které měly přežít podstatně déle, hynou (o odumírání stromů zde).

Ministerstvo zemědělství už jedná o zalesnění s Lesy ČR, které by lidi zaměstnané při výsadbě řídily.

"Společná strategie bude zpracována do konce srpna letošního roku," řekl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Na severu Čech je nyní bez místa bezmála 62 tisíc práceschopných lidí, což znamená jedenáctiprocentní míru nezaměstnanosti.

Sám Koníček má k zalesňování blízko. Roky pracoval jako náměstek Lesů ČR a od roku 2006 do roku 2007 společnost vedl. Odešel za éry ministra zemědělství Petra Gandaloviče z ODS, údajně pro rozdílné názory na vedení podniku.