Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Lukáš Bíba, MAFRA

Tank Ono dál roste, kvůli expanzi firma loni spadla do ztráty

  • 63
Síť levných čerpacích stanic Tank Ono loni prodala sice rekordní množství pohonných hmot, ale její tržby klesly a firma prodělala. V expanzi ale dál pokračuje, otevřela už čtyřicátou čerpací stanici.

Podle výroční zprávy firma loni prodělala 13,6 milionu korun při tržbách 14,8 miliardy korun. O rok dříve firma vydělala necelých dvacet milionů korun při tržbách vyšší o téměř půl miliardy korun.

„Prodali jsme více pohonných hmot, ale ceny byly loni velmi nízké, takže tržby jsou nízké,“ vysvětlil spolumajitel firmy Jiří Ondra. Firmu, která postavila svůj byznys na levných cenách benzínu a nafty spoluvlastní se svým bratrem Petrem. Firma loni prodala 661 milionů litrů pohonných hmot.

Tank ONO utržila 15 miliard. Téměř desetkrát větší Benzina 18 miliard

Propad do ztráty způsobily podle Ondry investice do nových čerpacích stanic. V minulosti je nakupovali většinou sami na sebe či rodinné příslušníky a následně pronajímali své firmě, loni ale nové pumpy kupovali už na firmu. Za loňský rok přibyly v síti Tank-Ono čtyři čerpací stanice, včera otevřeli 40. čerpací stanici v Děčíně.

Za ztrátou stojí podle Ondry i investice do lepšího zázemí na stávajících čerpacích stanicích. „Na řadě z nich jsme opravili toalety a vylepšili jejich vzhled,“ dodal Ondra. Odmítá jít ale cestou velkých řetězců, které se snaží lidi přilákat na další služby, například větší nabídku občerstvení či supermarkety. „Bereme pumpy jako místo, kam jedou lidé hlavně natankovat,“ dodal Ondra.

Právě jednoduchý byznys zaměřený na cenu vynesl Tank Ono mezi největší hráče na trhu. Lidové noviny uvedly, že se firma loni dostala mezi tři největší prodejce pohonných hmot v Česku. Firma má bezkonkurenčně největší obraty v přepočtu na jednu čerpací stanici, téměř běžným obrázkem jsou fronty před stojany.