ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Návrat Vindobony a více vlaků kvůli slevám. Železnici čekají od prosince změny

  • 250
Více expresů do Plzně a Chebu nebo návrat přímého spojení z Berlína přes Prahu a Brno do Vídně a Štýrského Hradce. To jsou hlavní novinky, které od poloviny prosince čekají cestující v dálkové železniční dopravě. Nový jízdní řád slibuje také volnější kupé.

Zájem o tyto vlaky podobně jako příměstské železniční linky dlouhodobě roste. V posledním roce navíc počet cestujících podpořily státní slevy pro studenty a seniory, takže za letošní první pololetí na železnici přibyly oproti loňsku více než dva miliony cestujících. A to se projevuje na obsazenosti vlaků.

Ministerstvo vyčíslilo cenu za slevy na jízdném, za rok stály 5,6 miliardy

K novinkám patří rovněž částečná záplata za vloni zrušený noční mezistátní expres Metropol, který do Děčína přijížděl pět minut před jedenáctou hodinou a byl posledním spojením ze severozápadních Čech do Prahy. Vlak na českém území kromě flamendrů využívali například návštěvníci ústeckých divadel a studenti, kteří jeho zrušení kritizovali.

Od nového jízdního řádu proto vyrazí poslední spoj z Děčína ve 21:46 a do Prahy dorazí ve 23:34. V opačném směru bude poslední večerní vlak vyjíždět ve 22:34 a do Ústí dorazí jedenáct minut před půlnocí.

Dojde i k zahuštění rychlíkového spojení mezi Prahou, Ústím nad Labem a Děčínem, kde v pracovní dny pojede o tři páry rychlíků více. Nejvýraznější změnou v novém jízdním řádu však bude zavedení čtyř párů vlaků spojujících jihočeské Třeboňsko s Prahou, které má po modernizaci koridoru z Českých Budějovic ambici konkurovat autobusové dopravě.

„Cesta autobusem z okraje Prahy do Třeboně dnes trvá dvě a půl hodiny a po započítání cesty metrem do centra je ještě přibližně o 20 minut delší,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský s tím, že nový přímý spoj urazí 151 kilometrů dlouho trasu za plánované dvě hodiny a­ dvacet minut.

Co je nového v jízdním řádu

Vnitrostátní doprava

Čtyřikrát denně bude jezdit nový přímý rychlík Lužnice z Prahy do Třeboně a Českých Velenic.

Rychlíky z Klatov do Prahy pojedou o 15 minut rychleji. 

Posíleny budou počty spojů z Prahy do Ústí nad Labem a Děčína.

Častěji budou jezdit rychlíky Rožmberk mezi Brnem, Jihlavou a Českými Budějovicemi.

Mezistátní doprava

Bude obnoven provoz expresu Vindobona z Berlína přes Prahu, Brno a Vídeň do Štýrského Hradce.

Porta Moravica propojí polskou Přemyšl se severní a jižní Moravou a bude pokračovat do Vídně a Štýrského Hradce.

Pramen: ČD

Navýšení počtu spojů na nejvytíženějších železničních trasách podle ministerstva dopravy umožnilo soutěžní vyjednávání s Českými drahami a jinými alternativními dopravci, které se uskutečnilo vloni. Úřad tvrdí, že se podařilo snížit cenu, kterou stát za rychlíky a­ další dálkové vlaky ročně platí o ­zhruba čtvrt miliardy korun a­ tyto peníze zpětně do železnice vrátit v podobě většího počtu objednaných vlaků.

Od 15. prosince se tak rozšíří počet spojení z Prahy do Plzně a dále do Chebu. Půjde o pár vlaků Západní expres vyjíždějících z Prahy ve 22:39 a z Chebu ve 20:33. Větší počet vlaků bude jezdit na trase Praha-Klatovy, jeden pár přibude v­ neděli na trase mezi Prahou a Brnem.

Cestu na Slovensko poznamenají výluky u Žiliny

Po šesti letech se navíc na české koleje vrátí expres Vindobona spojující německou, českou a rakouskou metropoli, jehož provoz skončil v­ roce 2014. Nové spojení Českých drah zahájí provoz příští rok v ­květnu, přičemž vlaky z rakouského Štýrského Hradce pojedou do Berlína po trase dlouhé 800 kilometrů téměř 12 hodin.

Konkurencí mu budou německé Deutsche Bahn, které posílají vlaky z Berlína do Vídně sice delší, ale rychlejší trasou přes Erfurt a Norimberk.

Dalším dálkovým spojením, které na českých kolejích přibude, je jeden pár rakouských expresů EuroCity Porta Moravica z Polské Přemyšle přes Břeclav do Vídně a Štýrského Hradce. Vlak bude na českém území doplněn o české vozy.

Omezení naopak čeká vlaky směřující na Slovensko, a to kvůli pracím na trati mezi Púchovem a Žilinou. Většina Valašských expresů do Žiliny nedojede a­ skončí v­ Púchově. Zrušen bude také sezonní vlak spojující Prahu s ­Košicemi a­ Porta Bohemica z Německa bude končit v Praze, aniž by pokračovala na Slovensko jako dosud.