Ministerstvo dopravy chce zdražením pátečních jízd omezit počty kamionů na dálnicích. Ilustrační foto.

Ministerstvo dopravy chce zdražením pátečních jízd omezit počty kamionů na dálnicích. Ilustrační foto. | foto: Jaroslav Halamka, iDNES.cz

Vláda zdražila mýtné. V pátek se bude platit o polovinu víc

  • 49
Nákladní auta a autobusy si připlatí za jízdu po dálnici. V pátek odpoledne mezi 15:00 a 21:00 bude mýtné vyšší až o polovinu. Pro ostatní dny a časy se sazby naopak mírně sníží.

Změny v sazbách, které v pondělí schválila vláda, začnou platit 1. února.

Ministerstvo dopravy chce zdražením pátečních jízd omezit počty kamionů na dálnicích v době, kdy je provoz z celého týdne nejhustší. Ministr dopravy Gustav Slamečka je přesvědčen, že tato regulace je lepší než úplný zákaz jízd kamionů, který navrhovala Topolánkova vláda. Rozhodnutí vlády je definitivní, nařízení už nemusí schvalovat parlament.

Slamečka vládě návrh předložil po dohodě s nákladními dopravci, kteří novinku považují za kompromis. "Samozřejmě bychom si dokázali představit lepší variantu, tedy žádnou změnu, ale je to pořád lepší než úplný zákaz," řekl mluvčí sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Podle něj bude nový systém pro dopravce celkově "finančně neutrální", některým z nich se ale náklady zvýší. To se týká například tranzitu přes republiku nebo řidičů, kteří se vracejí v pátek večer domů. Vyšší sazby se týkají i autobusů, o jejichž služby bývá největší zájem právě v pátek odpoledne.

Jízda napříč republikou zdraží o devět set

Automobiloví dopravci zaplatili loni na elektronickém mýtném o 601 milionů korun méně než v roce 2008, celkem 5,54 miliardy Kč. Důvodem je nižší objem přeprav v době krize.

Podle něj bude nový systém pro dopravce celkově "finančně neutrální", některým z nich se ale náklady zvýší. To se týká například tranzitu přes republiku nebo řidičů, kteří se vracejí v pátek večer domů. Vyšší sazby se týkají i autobusů, o jejichž služby bývá největší zájem právě v pátek odpoledne. Ministerstvo dopravy pro autobusy žádnou výjimku nepřipravilo.

Sazby se budou zvyšovat podle náprav, pro malé náklaďáky se dvěma nápravami se zvýší o čtvrtinu, pro větší vozidla od tří náprav o polovinu.

Například na tranzitu přes celou republiku z Rozvadova do Břeclavi zaplatí v nově kamion v pátek o 900 korun více než dnes. Trasa Praha - Brno bude o více než 400 korun dražší.

Automobiloví dopravci zaplatili loni na elektronickém mýtném o 601 milionů korun méně než v roce 2008, celkem 5,54 miliardy Kč. Důvodem je nižší objem přeprav v době krize.

,