Kvůli kolapsu D1 ministerstvo zvažuje zakázat kamiony v levém pruhu

  • 732
Ministr dopravy Dan Ťok viní z kolapsu dopravy na dálnici D1 především řidiče kamionů a dokonce ve spolupráci s policií zvažuje zákaz kamionů v levém pruhu. Doprava na D1 ve středu dvakrát zkolabovala především na Vysočině a řidiči v kolonách trávili několik hodin. I ve čtvrtek ráno pak na několika různých místech auta na dálnici stála.

„V době, kdy je sněhová vánice, se problémy na D1 opakují každoročně,“ zahájil brífink před budovou ministerstva dopravy ministr Dan Ťok a vinu za dopravní kolaps přičítá řidičům kamionů. A opřel se do sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia. To obhajuje rozhodnutí řidičů kamionů zůstat stát na místě, i když se kolona rozjede.

„Jestliže oni říkají, že chudákovi kamioňákovi nezbude nic jiného než si udělat přestávku, protože dálnice stojí, tak to není pravda,“ řekl Ťok. Podle něj je povinností řidičů opustit dálnici, i kdyby měl řídit déle než povolené 4,5 hodiny.

Tvrdí, že to systémy umožňují.  „Povinnost kamioňáků je sjet na bezpečné místo. Není pravda, že nemají kam,“ dodal.

Proto ministerstvo ve spolupráci s policií zvažuje kroky, jak dopravě na D1 ulevit. „Řešili jsme s ředitelem policie Lerchem, jak kamiony odstavit a neposílat tam další. A budeme se také zabývat myšlenkou zákazu jízdy kamionů v levém pruhu,“ prozradil Ťok.

Ťok dal ultimátum stavební firmě. D1 u Humpolce má dostavět do pondělí

Podle informací iDNES.cz je možné, že je původem dopravních komplikací to, že se opravy dálnice protáhly až do zimy. Kvůli nim je dálnice v několika místech stále zúžená, což znesnadňuje práci silničářům. Ti pak nedokážou dostatečně rychle a efektivně odstranit napadaný sníh.

„Na velký spad sněhu jsme reagovali zasláním dalších sypačů, ty však bohužel kvůli velkému množství sněhu uvízly v kolonách,“ řekl Jan Kroupa, šéf ŘSD. „Jen díky hlídkám policie se nám v některých místech podařilo projet,“ dodal.

Odpoledne má být na Vysočině podle meteorologů zataženo a teplota vystoupá k minus jednomu stupni Celsia, ráno bylo až minus osm. Sněhové přeháňky budou jen ojedinělé, odpoledne může být polojasno.

Pochybení odmítá i ŘSD, které je zodpovědné za údržbu dálnice. „Již předem jsme dělali preventivní posypy,“ řekl Kroupa. Protože se však teploty pohybovaly kolem nuly, rozpuštěný sníh namrzl. K dalším posypům již nemohlo dojít právě proto, že už se do daných úseků sypače nedostaly.