Společnosti Hyundai a Uber představily na veletrhu CES v Las Vegas společný...

Společnosti Hyundai a Uber představily na veletrhu CES v Las Vegas společný projekt létajícího taxi. (7. ledna 2020) | foto: AP

Hyundai a Uber spolupracují na létajícím taxi, spojí letiště s centry měst

  • 15
Jihokorejská automobilka Hyundai Motor si stanovila nový cíl. Dohodla se s taxislužbou Uber na společném podniku, který vyvine řadu létajících taxíků. Ty pak chce Uber provozovat v rámci své služby pro sdílené létání Uber Elevate.

První verzi elektricky poháněného osobního leteckého vozidla (PAV) představily firmy na veletrhu Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas, který se koná tento týden. Maketa, kterou Uber pojmenoval S-A1, zatím dokáže jen vzlétnout a přistát. Po dokončení však vozidlo bude schopné přepravit až 4 cestující na vzdálenost do 100 kilometrů a bude moci letět rychlostí až 290 km/h. Na svém serveru o tom napsala finanční televize CNBC

Společnost Uber Elevate již podepsala smlouvu s několika tradičními leteckými partnery, jako jsou Embraer, Bell a Aurora od Boeingu. Hyundai je však prvním partnerem z oblasti automobilového průmyslu, který má navíc zkušenosti s výrobou osobních automobilů v celosvětovém měřítku. 

„Věříme, že Hyundai má potenciál vyrábět vozidla Uber Air za takové ceny, které v současném leteckém průmyslu neexistují. Zajisté dokáže vyrobit vysoce kvalitní a spolehlivá letadla ve velkých objemech, díky čemuž se sníží náklady cestujících na cestu,“ doufá vedoucí společnosti Uber Elevate Eric Allison.

Společnost Uber Elevate, která byla poprvé představena v roce 2016, si klade za cíl propojit se svými leteckými taxíky městská centra a jejich předměstí. Taxíky budou létat ve výšce 300 až 600 metrů nad zemí, díky čemuž se vyhnou dopravním zácpám. 

Společnost předpokládá, že zhruba 50kilometrový výlet z přístavu Marina poblíž ústředí Uberu v San Franciscu do centra San Jose v srdci Silicon Valley bude trvat asi 15 minut. Stejná cesta autem přitom může kvůli provozu trvat i déle než 2 hodiny. 

Jak uvedl britský deník Independent, demonstrační lety chce Uber Elevate zahájit ještě v letošním roce. Společnost doufá, že komerční službu spustí již v roce 2023. Začít by chtěla v Dallasu, Los Angeles a Melbourne.

Městská doprava nového typu

Hyundai prohlásil, že rozhodnutí o vývoji modelu S-A1 je součástí širšího cíle stát se „poskytovatelem řešení inteligentní mobility.“

Letecké taxi od Uberu se nepředvedlo. Je drahé a pomalejší než auto

„Naše vize letecké mobility změní koncept městské dopravy. Očekáváme, že UAM oživí lokální komunity a poskytne lidem kvalitnější život. Jsme přesvědčeni, že společnost Uber Elevate je tím pravým partnerem, který tento inovativní produkt snadno zpřístupní co největšímu počtu zákazníků,“ věří výkonný viceprezident a vedoucí divize městské letecké mobility (UAM) společnosti Hyundai, Jaiwon Shin. 

Lety vrtulníkem, které spojují letiště a centra měst, v současné době nabízí mnoho společností. Jejich stroje jsou ale obvykle velmi drahé na provoz, což omezuje jejich použití. Výhodou Uber Elevate je použití elektrického pohonu. Tyto letouny sice doletí na kratší vzdálenost, ale jejich nákup a provoz je mnohem levnější. A právě díky tomu může společnost tuto službu nabídnout mnohem většímu počtu zákazníků. 

Nové letecké taxi bude stejně jako drony moci vzlétnout a přistát svisle, takže může fungovat i v těsných čtvrtích, kde nebude prostor pro přistávací plochu. Korejská automobilka sdělila, že stroj prozatím bude řízen člověkem, v budoucnosti by se však měl stát autonomním. Ani Hyundai, ani Uber neprozradili, kdy bude prototyp verze S-A1 připraven k letu.

Takhle si Uber představuje budoucnost osobní přepravy:

8. října 2019