Turista v ochranné roušce stojí za oknem hotelu ve vietnamské Hanoji. (10....

Turista v ochranné roušce stojí za oknem hotelu ve vietnamské Hanoji. (10. března 2020) | foto: Reuters

Turistů letos nejspíš rekordně ubude, celosvětově odhadem o deset procent

  • 16
Mezinárodní cestovní ruch v letošním roce klesne minimálně o 10,5 procenta, což by znamenalo rekordní propad. V úterý to odhadla konzultační společnost Tourism Economics. Zdůvodňuje to rychlým šířením onemocnění COVID-19. Současné potíže způsobují chaos v celém sektoru cestovního ruchu.

Nejnovější odhad je výrazně horší než ten, který firma zveřejnila před dvěma týdny. Tehdy ve své prognóze vycházela z vývoje onemocnění SARS v roce 2003 a na základě toho odhadla, že turistka klesne o 1,5 procenta, připomíná agentura Reuters.

Aktualizovaný odhad počítá s tím, že se podaří zabránit dalšímu šíření viru do konce první poloviny letošního roku a že turistika by se do července mohla začít zotavovat. Trh však nyní vstoupil do nezmapovaných vod a vlády po celém světě zavádějí drastická opatření, aby zastavily pandemii. To ale cestovní ruch dramaticky narušuje.

Pokud se dál zpřísní ochranná opatření, bude propad ještě výraznější. Při nejhorším scénáři by se cestovní ruch mohl propadnout až o 17,9 procenta, uvádí ve své zprávě firma, která je součástí organizace Oxford Economics.

Nejvíce zasaženým regionem bude Asie a Tichomoří s poklesem o 15,4 procenta. Hlavní podíl na tom bude mít Čína.

Cestovní ruch se na celkovém globálním ekonomickém růstu podílí více než deseti procenty. Dává práci 320 milionům lidí.

Po stabilizaci situace očekává Tourism Economics rychlé oživení, protože jakmile se zastaví pokles, rychle se zvyšuje i poptávka po cestování. Plné zotavení však očekává nejdříve v roce 2023.

,