Nový projekt Travel Service spojí východ Evropy s Kanárskými ostrovy.

Nový projekt Travel Service spojí východ Evropy s Kanárskými ostrovy. | foto: Monika Hrušovápro iDNES.cz

Letů na Kanárské ostrovy přibude, Praha má být pro Rusy jako Dubaj

  • 19
Praha se má v příštích letech stát přestupním místem pro Rusy a další obyvatele hlavně východní Evropy pro cesty na dovolenou na Kanárských ostrovech. Vybudovat ho chce z Letiště Václava Havla tuzemská cestovka Canaria Travel společně s leteckou společností Travel Service.

Nová nabídka současně rozšíří počet spojů mezi Prahou a Kanárskými ostrovy z pěti na šest týdně. „Lidé chtějí více individuální dovolené, nechtějí už jen hotové balíčky s týdenním pobytem,“ vysvětlila majitelka Canaria Travel Lenka Viková.

Součástí nové nabídky je i propojení letů s tamější leteckou společností Binter Canarias, která zajišťuje leteckou dopravu mezi jednotlivými ostrovy. „Dosud létáme na některé ostrovy jen jednou týdně, teď budou mít klienti možnost létat prakticky každý den,“ dodala Viková, jejíž manžel Roman Vik je spolumajitelem a šéfem Travel Service.

Nový projekt má současně propojit Kanárské ostrovy hlavně s východoevropskými destinacemi s přestupem v Praze. Travel Service chce nabídnout svoji kapacitu letů pro cestující, kteří přiletí například z některých ruských měst, hlavně linkami ČSA. „Chceme využít polohu Prahy a nalákat lidi, kteří dosud z východních destinací létají s přestupem přes jiná evropská města,“ vysvětlila Viková.

Podle ní může jít o podobný model, jako aplikuje letecká společnost Emirates pro lety přes Dubaj do některých exotických destinací. „Když někdo letí na Maledivy přes Dubaj, často si udělá při přestupu zastávku den dva. Podobně chceme nabídnout i pobyt v Praze. Věříme, že by to mohlo fungovat,“ dodala Viková.

Na Kanárské ostrovy ročně zavítá přes 13 milionů turistů. Tamější prezident regionální vlády Paulino Rivero ve čtvrtek při návštěvě Prahy uvedl, že čím dál větší potenciál vidí v návštěvnících z východu.

Čechů loni na Kanárské ostrovy přiletělo 40 tisíc, počet se několik let nemění. Zhruba desetina z nich využila pro let na Kanárské ostrovy jiné letiště, než Prahu. Ostrovy, jejichž ekonomika je ze třetiny závislá na cestovním ruchu, jsou několik let i cílem nízkonákladových společností, které nabízí z okolních letišť levnější lety, než z Prahy.

Travel Service nabízí nejlevnější letenky pod svoji značkou SmartWings za zhruba 8 500 korun za zpáteční letenku včetně všech poplatků. Viková věří, že díky větší flexibilitě letů by mohl počet Čechů létajících na Kanárské ostrovy stoupnout nejméně o desetinu. I proto, že nedávno došlo ke snížení cen letenek o zhruba dva až tři tisíce korun.