Aerolinky Etihad sídlí v Abú Zabí.

Aerolinky Etihad sídlí v Abú Zabí. | foto: Solar Impulse

Těžké časy aerolinek šejků. Etihad prodělal desítky miliard

  • 21
Jedna z největších aerolinek z oblasti Perského zálivu, společnost Etihad Airways, je poprvé od roku 2010 ve ztrátě. Paradoxně za to může levná ropa a hlavně investice firmy do ztrátových aerolinek v Evropě.

Firma ve čtvrtek oznámila, že za poslední finanční rok prodělala 1,87 miliardy dolarů, v přepočtu přes 40 miliard korun. Podobně jako na konkurenty ze stejné geografické oblasti, kteří v minulosti výrazně překreslili trh dálkové dopravy, firmu tíží levná ropa. Ta jim totiž snižuje počty nejlépe platících zákazníků, na kterých aerolinky hlavně vydělávaly.

Etihad dostaly do velké ztráty odpisy některých jeho investic v Evropě. Firma má podíly například ve ztrátových Air Berlin nebo v Alitalii. V minulosti se o firmě mluvilo i jako o zájemci o České aerolinie. Tuzemský dopravce tehdy dokonce spustil do Abú Zabí linku, aby se cestující z Prahy mohli napojit na síť Etihadu. Námluvy však skončily bez zájmu Etihadu.

Firma ztrátu vysvětluje hlavně jednorázovými účetními operacemi: odepsala miliardu dolarů z hodnoty svých letadel, dalších 808 milionů pak stálo znehodnocení podílu ve ztrátových aerolinkách. Firma už se stáhla například ze švýcarských aerolinek Darwin Airlines. Do hospodaření se promítl i fakt, že Etihad je stále zajištěný na výrazně vyšší ceny ropy, než jsou nyní. V praxi tak nakupuje letecké palivo dráž, než by musel.

Šéf Etihadu Peter Baumgartner uvedl, že firmě loni přibyli cestující, výnosy ale klesaly. Celkový propad tržeb je i přes větší počet cestujících přes sedm procent. „Výnosy byly pod velkým tlakem ve všech třídách letadel, zejména pak v byznys třídě,“ řekl Baumgartner.

Problémy dopravců z Perského zálivu už ukázalo zveřejnění výsledků Emirates Airlines, kterým výrazně klesl zisk. Qatar Airways čelí velkým problémům i kvůli blokádě okolních zemí, do některých destinací přestal úplně létat, do jiných musí létat výrazně delší trasou (více čtete zde).