Odboráři svazu Verdi, který zastupuje pozemní personál, čtou instrukce ke...

Odboráři svazu Verdi, který zastupuje pozemní personál, čtou instrukce ke stávce na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. | foto: Reuters

Stávka stevardů Lufthansy pokračuje, zasáhne hlavně dálkové lety

  • 14
Palubní personál německých aerolinek Lufthansa i v úterý pokračuje ve stávce. Ta již v pondělí citelně omezila provoz na frekventovaných letištích ve Frankfurtu nad Mohanem, Düsseldorfu a Mnichově a dotkla se i spojů do Prahy. Celkem bylo zrušeno více než 900 letů. Úterní protest by měl mít mírnější podobu, zrušeno bude celkem 136 letů.

Podle aktuálních informací se úterní stávka dotkne pouze dálkových letů z Frankfurtu a Mnichova. Pouze u letů z Düsseldorfu by měla omezit i spojení na kratší vzdálenosti, což se pravděpodobně dotkne i letu do Prahy (aktuální informace Lufthansy najdete zde). Přesto neodletí 27 tisíc pasažérů, informovala společnost.

Lufthansa v pondělí večer předložila novou nabídku kolektivní smlouvy, která mimo jiné zvyšuje jednorázovou prémii pro palubní personál na 3 000 eur (81 000 Kč) z dříve navrhovaných 1 000 eur. Odboráři však dali najevo, že nový návrh nepovede k rychlému ukončení stávky. Stávka začala v pátek a pokračovala v sobotu; v neděli byl provoz standardní (více čtěte zde).

Lufthansa se v posledním roce a půl potýkala především se stávkami pilotů, které společnosti způsobily škody v řádu stovek milionů eur. Ztráty z nejnovější stávky zatím společnost nevyčíslila, její mluvčí ale uvedl, že denně firma přichází o desítky milionů eur.

Firma se snaží o snížení nákladů. Obává se totiž, že při zachování současného stavu nedokáže v budoucnu konkurovat nízkonákladovým dopravcům a blízkovýchodním leteckým společnostem.

,