Stávka na Letišti Charlese de Gaulla | foto: Profimedia.cz

Aerolinky ve Francii zruší tisícovku letů kvůli stávce, dotkne se to i Prahy

  • 3
Letecké společnosti v pátek ve Francii kvůli stávce letových dispečerů zruší celkově zhruba tisícovku letů. Agentuře AFP to ve čtvrtek sdělil francouzský úřad pro civilní letectví (DGAC). Stávka se projeví i v provozu pražského letiště, v pátek na něm bude zrušeno osm letů do Francie.

Úřad již v úterý požádal aerolinky, aby v pátek kvůli plánované stávce snížily počet svých letů ve Francii na polovinu. Server deníku Le Monde následně informoval, že francouzská letecká společnost Air France kvůli plánované stávce zrušila 55 procent letů na krátkou vzdálenost a deset procent dálkových letů, tedy celkově zhruba 400 z 800 plánovaných spojů.

Hlavní odborový svaz zaměstnanců řízení letového provozu ve Francii (SNCTA) stávku vyhlásil minulý týden. Poukázal na nejistotu kolem kompenzace dopadů vysoké inflace i kolem zajištění dostatečného počtu pracovníků v budoucnosti. Další stávku ohlásil svaz SNCTA na konec měsíce, konkrétně na období od 28. do 30. září.

Stávka ovlivní i provoz v Praze. „Na 16. září bylo do této chvíle z důvodu stávky ATC (francouzských řídících letového provozu) zrušeno osm letů do Francie. Prosíme cestující, aby sledovali informace u konkrétních dopravců,“ uvedla ve čtvrtek po 17:00 mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Bouřlivý začátek dovolených. Turisty ve Francii čekají stávky a fronty

Leteckou dopravu po celé Evropě v posledních měsících narušují stávky palubního i pozemního personálu za zvýšení mezd. V červenci například vedly stávky hasičů a dalšího personálu k rušení letů na pařížském letišti Charlese de Gaullea.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,