Stavby dálnic rozhodně nezastavíme, zpomalit ale budeme muset, přiznává Ředitelství silnic a dálnic.

Stavby dálnic rozhodně nezastavíme, zpomalit ale budeme muset, přiznává Ředitelství silnic a dálnic. | foto: Slavomír Kubeš

Stavby dálnic kvůli zhublému rozpočtu zpomalí. Hlavně na Moravě

  • 106
Nedostatek peněz ve státním rozpočtu pocítí letos i další rok řidiči, kteří čekali na otevření nových úseků dálnic nebo silnic první třídy. Především na Moravě. Ředitelství silnic a dálnic zpomalí stavbu řady nových úseků, některé letos oproti plánu stavět ani nezačne.

"Omezení se týká hlavně těch, kde probíhá příprava a které jsou v počáteční fázi výstavby," uvedl pro MF DNES generální ředitel ŘSD Alfréd Brunclík.
 
Problémy mají všechny stavby, které platí pouze stát. Méně ohrožené jsou naopak silnice a dálnice, na které posílá část peněz i Evropská unie. Jen ze státního rozpočtu jdou přitom peníze na důležité stavby, jako je pražský okruh nebo dokončení dálnice do Ostravy.
 
Vláda sice poslala ŘSD minulý týden přes Státní fond dopravní infrastruktury dalších zhruba pět miliard korun, ale ani ty nebudou na všechny naplánované silnice stačit. "Pět miliard pokryje jen ty nejnutnější věci na stavbách, které jsou pro nás největší prioritou," tvrdí Brunclík.
 
Podle něj je proto jediné řešení: jejich stavby zpomalit. "Rozhodně je ale nezastavíme, nic nebudeme konzervovat," dodal.

Problém s financováním má celkem 35 staveb. Na seznamu silnic, které platí pouze stát, je například i dokončení dálnice D47. Na ni ale podle Brunclíka peníze jsou. Zpomalení výstavby se týká zhruba deseti různých úseků silnic.

O kolik se které silnice zpozdí, zatím není jasné. ŘSD bude jednat se stavebními firmami o novém časovém plánu u těch staveb, u nichž je jasné, že ten stávající nebude možné kvůli rozpočtu splnit.
 
Je i možné, že stavební firmy ŘSD na stavby půjčí. Státní firma má totiž v některých smlouvách i podmínku, že dodavatel stavebních prací jí může půjčit až polovinu ročních nákladů na stavbu. "Musíme mít ale jistotu, že příští rok na takovou silnici budou peníze," dodal Brunclík.

Před třemi lety nastartovaný dálniční boom letos výrazně zadrhává. Důvodem jsou právě peníze. "Stavební firmy jsou z toho dost nervózní. Řada projektů má už teď zpoždění a nestihne se určitě prostavět tolik, kolik stát původně plánoval," říká šéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

Odhaduje, že výdaje na dálnice budou letos až o dvacet miliard nižší. "Budeme chtít jasně vědět, jak to je s financemi," dodal.

ŘSD navíc letos začalo mít kvůli dočasně omezenému přísunu peněz z Evropské unie problémy s placením faktur. Dluhy po splatnosti dosáhly až 3,5 miliardy korun. Teď už ale ŘSD znovu platí. "Denně nám odchází z účtů kolem 300 milionů," tvrdí Brunclík. "Firmy musí předpokládat, že k tomu čas od času dojde, smlouva na to pamatuje," dodal.

Stavaře loni namlsalo obrovské množství nově vypsaných soutěží, letos ale zatím ŘSD nezveřejnilo žádnou velkou novou zakázku. "Každou novou zakázku musíme projednat s ministerstvem dopravy a státním fondem dopravní infrastruktury. Nejsme v jednoduché situaci, je před námi řešení hodně problémů," vysvětlil Brunclík.

V záloze má ŘSD stavby za celkem 35 miliard korun. Není však jisté, kdy je použije.