Exministr financí Jan Klak na snímku z dubna roku 1997. V té době byl prvním

Exministr financí Jan Klak na snímku z dubna roku 1997. V té době byl prvním náměstkem ministra financí. | foto: Jiří Nosek, ČTK

Státní letecké firmy bude hlídat už třetí exministr financí

  • 13
Ministerstvo financí pokračuje v tradici a poslalo do dozorčích rad českých státních leteckých firem dalšího exministra. Novým členem dozorčí rady Českého aeroholdingu, který vznikl hlavně kvůli záchraně Českých aerolinií, se stal někdejší federální ministr financí Jan Klak.

Klak do aeroholdingu přichází společně s Jiřím Blažkem, který je ve výkonném výboru TOP 09, tedy strany ministra financí Miroslava Kalouska. "Pan Klak působí jako poradce ministra," vysvětlil důvody jeho jmenování Kalouskův náměstek Zdeněk Zajíček, který je místopředsedou dozorčí rady. Klak na dotaz, jaké má zkušenosti s leteckým byznysem, MF DNES do uzávěrky neodpověděl.

Z dozorčí rady naopak odchází Tomáš Rohlena, Tomáš Haas a Jiří Kraus. Změny jsou už zapsané v obchodním rejstříku.

Bývalí ministři financí seděli dříve v dozorčí radě Českých aerolinií a stejně nezabránili velkým ztrátám a špatnému rozhodnutí managementu. Eduard Janota ji vedl jako náměstek ministra financí v době vládnutí Jaroslava Tvrdíka, který je považovaný za hlavního viníka úpadku aerolinek. Ivan Kočárník pak jako někdejší ministr šéfoval dozorčí radě v době managementu Radomíra Lašáka, který firmu přivedl do dalších ekonomických problémů.

Aeroholding čeká ještě další obměna dozorčí rady, čtyři členové z 12 jsou zástupci zaměstnanců a jejich volby proběhnou na začátku června. Jeden ze zástupců zaměstnanců musel skončit kvůli rozhodnutí antimonopolního úřadu.

Dvanáct členů dozorčí rady je v porovnání s většími soukromými firmami značně vysoký počet. Například Škoda Auto má v dozorčí radě při mnohonásobně větším obratu a zisku jen šest členů. "Je to dost lidí, ale snížil se počet členů v dozorčí radě Letiště či ČSA," obhajuje počty lidí Zajíček.