Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát chce vyhovět farmářce kvůli hradecké dálnici. Pole vezme jiným

  13:52
Ještě minulý týden se zdálo, že tahanice o pozemky farmářky Ludmily Havránkové končí a dostavbě dálnice k Hradci Králové nic nebrání. Jenže stát kvůli tomu, aby uspokojil nároky jedné farmářky, pohněval hned několik dalších zemědělců.

Farmářka Ludmila Havránková u stavby posledního úseku dálnice D11 u Hradec Králové. (24. listopadu 2006) | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Farmářka má dostat za tři hektary na trase autostrády jiné tři hektary a navíc dalších 130 hektarů do dlouhodobého nájmu s možností pozdějšího odkupu do osobního vlastnictví za zvýhodněnou cenu.

Nedobrovolnými účastníky dohody mezi farmářkou a státem o směně pozemků a dalších náhradách se stali bratranci Radek Němeček a Petr Holeček, kteří už deset let hospodaří na několika stovkách hektarů pozemků, z nichž teď o část u obce Holohlavy nejspíš přijdou. Bez náhrady a v nejkratším možném termínu.

Jejich pole bude nově osévat a sklízet plačická farmářka, jež je místo nich dostane do pronájmu. Už po třech letech na ně získá předkupní právo za cenu nejvýš 15 korun za metr čtvereční. "Současné rozpoložení mých klientů asi nejlépe vystihují slova obrovské rozhořčení," říká právní zástupkyně bratranců, jež si zatím nepřeje být jmenována.

Pozemkový fond zemědělcům nic neřekl

Němeček a Holeček se o všem dozvěděli jen z doslechu asi před dvěma týdny. Pozemkový fond neuznal za vhodné spravit je o tom, že půdu musí přenechat někomu jinému.

"Oba projevili opakovaný zájem o odkup do osobního vlastnictví. Nikdy jim nebylo vyhověno a nyní je zřejmé proč," pokračuje právnička, podle které se jedná o velmi úrodná pole: "Trvá pět až sedm let, než se půda zušlechtí a může nést, jak nejlépe umí. Této výhody moji klienti mohli užívat jen tři roky."

Dálnice D11 končí v polích u Vlčkovic

Právně je prý vše v pořádku. Jestliže však Němeček a Holeček o necelých 70 hektarů přijdou a do pronájmu je dostane Havránková, bude porušena rovnost. "Státní organizace musí se všemi lidmi zacházet rovným způsobem. To by v tomto případě bylo zásadním způsobem porušeno," tvrdí právnička, podle níž bratranci mají nárok na náhradu škody.

O pozemky přijdou i další

Poškozeni se mohou cítit nejen zmínění farmáři, ale i další tři nájemci úrodných polí u Holohlav. O pronajaté pozemky těsně za železničním přejezdem v Trotině přijdou také zemědělská družstva Všestary a Agrosem, obětí dohody se stane také František Kučera.

Smlouva mezi Ludmilou Havránkovou a českou vládou, která by měla být do 23. dubna předložena k projednání, se podle právničky stane precedentem pro případy dalších desítek vlastníků zemědělských pozemků, kteří teď nebo v blízké budoucnosti mohou bránit silniční výstavbě.

Návod pro spekulanty

"Tento případ je celorepublikově velmi pečlivě sledován. Bez pochyby poslouží coby návod, třeba i pro spekulanty," upozorňuje právní zástupkyně farmářů.

Dálnice D11 končí v polích u Vlčkovic

Šestnáct let se vlekoucí kauza dostavby dálnice do Hradce Králové možná brzy bude mít "mladší sourozence" při výkupu pozemků pro pokračování dálnice k hranicím s Polskem. A třeba se dotkne opět Petra Holečka, který pro TV Prima naznačil, že v uvažované lokalitě vlastní další polnosti: "Samozřejmě, že pokud to potrefí mé pozemky, budu se chovat úplně stejně jako paní Havránková."

Podobně možná budou reagovat další a Česku tak bude hrozit mezinárodní ostuda, protože dostaví dálnici k hranici u Královce omnoho let později než Polsko. "Je na každém vlastníkovi pozemku, jak bude jednat. Když se bude chovat tržně, může požadovat stejné řešení jako paní Havránková," popisuje právnička běžnou praxi.

Ve hře je i vyvlastnění

Majitelům pozemků v krajním případě hrozí i vyvlastnění. Toto nebezpečí nyní trápí ženu, která by dostavbu dálnice k Hradci ještě mohla zkomplikovat. Žena, jejíž totožnost redakce MF DNES zná, si po zkušenostech z nedávné doby přeje zůstat v anonymitě. Vlastní totiž pozemek vedle parcel Ludmily Havránkové a přestože jde doslova o pár metrů čtverečních půdy, už prý kvůli nim čelila vydírání.

"Jezdili před můj dům, pán mi vyhrožoval, pokřikoval na mě, že mě vyvlastní a že nedostanu vůbec nic," tvrdí majitelka, která se vyvlastnění brání u soudu.

Dálnice D11 v současné době končí asi tři kilometry před Hradcem. Podle původního návrhu měl být sjezd řešen u křižovatky Bláhovka, ale kvůli možnosti zabrání menší plochy pozemků Ludmily Havránkové by se mělo dálniční ústí vybudovat asi o kilometr dál u Stěžer.

Ředitelství silnic a dálnic by tam mělo postavit novou křižovatku. Město by přivítalo, kdyby se ve stejném termínu začala stavět takzvaná jižní spojka. Tato komunikace by měla Kuklenám a dalším hradeckým čtvrtím ulevit od automobilové dopravy.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Brusel vyčlenil půl miliardy eur na výroby munice, do Česka jdou tři procenta

19. dubna 2024

Dva české podniky uspěly v konkurenci evropských obranných firem, které se ucházely o finanční...

Ruské tankery mohou způsobit ekologickou katastrofu, varuje švédský ministr

18. dubna 2024

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström varuje před ekologickou katastrofou, ke které by mohlo...

Google propustil 28 zaměstnanců, kteří stávkovali kvůli smlouvě s Izraelem

18. dubna 2024  19:30

Společnost Google propustila 28 zaměstnanců, kteří protestovali proti smlouvě, kterou firma...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...