ČD Cargo letos ztrácí v objemu tržeb: podle pololetních výsledků Českých drah přepravil dopravce o 7,5 procenta méně zboží než loni.

ČD Cargo letos ztrácí v objemu tržeb: podle pololetních výsledků Českých drah přepravil dopravce o 7,5 procenta méně zboží než loni. | foto: ČD Cargo

Zemětřesení v ČD Cargo: Špička rezignoval, odboráři útočí na Slamečku

  • 26
Státního nákladního dopravce ČD Cargo čeká zřejmě velmi bouřlivé září, především po personální stránce. Výrazně je ohrožena především pozice předsedy představenstva Gustava Slamečky.

Po čtvrteční kritice od ministra dopravy Pavla Dobeše se nyní přidali i odboráři, kteří žádají jeho okamžitý odchod.

Z firmy už teď odchází člen představenstva Jiří Špička. "Dnes podal svoji rezignaci, představenstvo ji projedná," potvrdil v pátek mluvčí ČD Cargo Jakub Ptačinský. Už dříve Špička opustil post provozního ředitele.

Odboráři chtějí, aby se co nejrychleji vyměnilo vedení firmy a posílil se obchod. Slamečka zatím odmítá rezignovat. Tvrdí, že firma skončila v pololetí v zisku, podle ministra dopravy Pavla Dobeše ale jen rozpuštěním rezervy a odsunutím některých investic.

Podle Dobeše vedení společnosti při jednání dozorčí rady uvádí jiné výsledky, než se kterými kalkuluje při jednání představenstva. Představenstvo proto vyzval, aby zveřejnilo výhled hospodářských výsledků, které odpovídají realitě a za kterými si představenstvo společnosti stojí.

Na jednání dozorčí rady podle Dobeše vedení firmy připustilo zhruba miliardový úbytek tržeb za rok 2012 proti schválenému plánu. Na jednání představenstva se prý ale probíral materiál, který počítal s propadem 1,8 miliardy Kč. Obdobné je to i s přepokládaným hospodářským výsledkem, který byl na dozorčí radě prezentován jako zisk 50 milionů korun, zatímco druhý neoficiální dokument údajně kalkuloval s propadem 279 milionů korun.

ČD Cargo zatím letos ztrácí v objemu tržeb: podle pololetních výsledků Českých drah přepravil dopravce o 7,5 procenta méně zboží než loni. Největší pokles zaznamenal dopravce u hnědého uhlí (o 22 procent), rostla naopak přeprava aut a dílů pro jejich výrobu.