Dosud platí stát za jednu registrační značku 110 korun. Ilustrační foto

Dosud platí stát za jednu registrační značku 110 korun. Ilustrační foto | foto: Jaroslav Halamka, iDNES.cz

Soutěž stlačila ceny registračních značek pro stát téměř na polovinu

  • 68
Ministerstvo dopravy bude příští rok s velkou pravděpodobností platit podstatně méně za registrační značky, než dosud. Do první veřejné soutěže na jejich dodávku se přihlásily čtyři firmy s nabídkami kolem šedesáti korun za kus. Dosud platí stát za jednu 110 korun.

Výsledkem se ve čtvrtek pochlubil bývalý ministr dopravy Antonín Prachař, který skončil ve funkci minulý týden. „Ročně se dá ušetřit 110 milionů korun,“ tvrdí Prachař. Nejde ale ještě o konečný verdikt: komise teprve otevřela obálky a přečetla ceny. Soutěž provázely desítky námitek a není jisté, zda se neobjeví ani po ohlášení vítěze.

Do tendru se přihlásily firmy Autocentrum Psota, německá Erich Utsch, Eltodo a současný dodavatel Hicon.

Dodávky registračních značek jsou jednou z ukázek, jak stát dokáže plýtvat. Na počátku byla dlouhodobá smlouva s firmou Hicon, která nešla vypovědět. „Mohl ji ukončit už ministr Bárta, ale nestalo se tak,“ dodal Prachař.

O konci smlouvy se mluví od roku 2010, teprve za Prachaře se ale ministerstvo odhodlalo k tomu soutěž skutečně vypsat. Stát tak zaplatil na značkách podle výsledků soutěže zbytečně v součtu stamiliony korun. Smlouva ale bude platit jen maximálně rok: od roku 2016 chce ministerstvo přejít na takzvaný německý model, kdy si lidé budou značky kupovat.