Boeing 737 Max 8

Boeing 737 Max 8 | foto: Profimedia.cz

Smartwings kvůli odstaveným boeingům v létě omezí provoz

  • 47
Letecký dopravce Smartwings omezí kvůli zákazu letů části své flotily kapacitu letů o osm procent. Společnost tak dočasně pozastaví provoz některých linek nebo sníží počet letů do některých destinací. Na vybraných linkách také upraví letové časy. Společnost Smartwings o tom v pátek informovala v tiskové zprávě.

Omezení letů se bude týkat pravidelných linek i charterových letů, které letecká společnost zajišťuje cestovním kancelářím. „Primárně se to bude týkat především počtu frekvencí u některých destinací, které jsou operovány vícekrát denně,“ řekl iDNES.cz mluvčí dopravce Vladimíra Dufková. 

Jde o důsledek současného odstavení strojů Boeing 737 MAX, kterých má dopravce ve své flotile sedm. Stále není zřejmé, kdy se tato letadla budou moci vrátit do provozu. Letového řádu Českých aerolinií, které jsou součástí skupiny Smartwings, se omezení netýká.  

Provoz letadel Boeing 737 MAX kvůli březnové nehodě v Etiopii zakázala Evropská agentura pro bezpečnost létání (EASA). Stejně reagovala i řada dalších zemí. 

Letoun Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines se 10. března zřítil krátce po startu z etiopské Addis Abeby. Na palubě bylo 157 lidí, nikdo z nich nehodu nepřežil. Stejný stroj měl nehodu už loni v říjnu, kdy letadlo nízkonákladové společnosti Lion Air se 181 pasažéry a osmi členy posádky na palubě havarovalo krátce po startu z letiště v Jakartě. Ani tehdy nikdo neštěstí nepřežil.

,