(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Do Ostravy za padesát. Slevy pro studenty a seniory platí i na akční jízdné

  • 122
České dráhy musejí kvůli povinným slevám pro studenty a seniory, které platí od září, ještě víc zlevnit. Přešly totiž na nový systém rezervace vlaků, který počítá nižší cenu u prázdnějších spojů. Do Ostravy se tak bude možné svézt v akci už za 47 korun.

„Od pátku budou prodávány se slevou 75 procent pro žáky, studenty a seniory nejen obyčejné jízdenky, ale podle nového nařízení ministerstva dopravy také Akční jízdenky nabízené jako obchodní komerční sleva Českých drah,“ uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

České dráhy přecházejí na nový sytém slev, v němž cestující nasměrují do prázdných vlaků. Tím budou moci dosáhnout na nižší cenu. A od té se pak vypočítá ještě zákonem nařízená sleva ve výši 75 procent, která platí od počátku září.

Dosud se sleva počítala z plného jízdného. Podle Lidových novin tedy například student či senior za jízdu z Prahy do Ostravy zaplatil 120 korun, zbývajících 360 korun uhradil stát. Zlevněná cena jízdenky se od 14. září nepočítá z kilometrového tarifu, tj. délky cesty, ale z nejnižší dostupné ceny.

Běžná cena s akční jízdenkou se na této trase pohybuje mezi 189 až 295 korunami. Pokud bude mít zákazník nárok na slevu garantovanou zákonem, dostane se do Ostravy za 47 až 74 korun.

České dráhy nahrazují nabídku Včasné jízdenky Česko SuperAkčními jízdenkami ve vybraných relacích. Nové SuperAkční jízdenky se prodávají pro konkrétní relace a konkrétní vlakové spoje. Touto nabídkou dráhy kopírují taktiku soukromých dopravců, kdy obsazenost vlaků má dopady na cenu jízdenky.

„Systém SuperAkčních jízdenek tak nasměruje cestující díky nejvýhodnějším cenám do prázdnějších spojů. Lidé tak mohou na svých cestách více ušetřit, naopak ve špičkových vlacích díky tomu může počet cestujících s levnou jízdenkou klesnout a vlaky tak nabídnou vyšší komfort cestování,“ dodal mluvčí.

Změna se dotkne především Českých drah, protože soukromí dopravci nemají žádné akční jízdenky.