Škoda Vision X

Škoda Vision X | foto: Škoda

Škodovka vloží dvě miliardy eur do rozvoje elektromobilů

  • 72
Během příštích pěti let Škoda Auto investuje zhruba dvě miliardy eur do alternativních pohonů a nových služeb mobility. V roce 2025 chce mít deset modelů na elektrický pohon, z toho šest čistých elektromobilů. V příštím roce automobilka předvede první hybrid v modelu Superb a elektrický Citigo. O rok později má přijít zcela nový elektromobil na základě konceptu Vision E, který společnost představila v loni.

„V příštích dvou letech uvedeme devatenáct zcela nových modelů. Jedním z nich bude Vision X,“ sdělil předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier před zahájením ženevského autosalonu. Škoda má podle něj ambici v budoucnu vyrábět dva miliony vozů ročně. V současnosti je to přes jeden milion.

Nové městské SUV s hybridním pohonem

Škoda Auto v pondělí ještě před zahájením ženevského autosalonu odhalila koncept nového městského SUV Vision X. Nový crossover uvede na trh v roce 2019. Vůz o délce 4,26 metru je jako první Škoda vybavený hybridním pohonem, který kombinuje benzinový motor (1,5 litru, 130 koní) s elektromotorem a pohonem na zemní plyn CNG. 

Hybridní systém zajišťuje nízké hodnoty emisí. Automobilka poprvé v konstrukci propojila úsporný a ekologický spalovacího motor s řemenem, který pohání startovací generátor vpředu, s elektromotorem na zadní nápravě. Ten se dokáže sám postarat o pohon vozidla na krátkých cestách.

Kapacita kompaktních akumulátorů stačí k tomu, aby Vision X ujel na čistě elektrický pohon vzdálenost až dva kilometry. Může se tak pohybovat například na sídlišti, v nízkoemisní zóně ve městech, nebo ve volné přírodě. Maximální rychlost činí 200 kilometrů za hodinu.

Zavazadlový prostor o objemu 380 litrů obsahuje speciální systém, kterým lze upevnit dva elektricky poháněné skateboardy. Bezpečně jsou uloženy také dvě helmy a dron s kamerou, kterou lze zaznamenat videoklip z jízdy na skateboardu. V opěradlech sportovních sedadel řidiče a spolujezdce jsou připevněny vyjímatelné ochranné pomůcky, které chrání krční páteř a záda jezdce na skateboardu. 


Elektromobil