VIDEO: Riskujete na přejezdech? Podívejte se na simulovanou srážku s vlakem

  • 5
Sto šedesát nehod, 36 mrtvých a 81 zraněných. Přesně taková je loňská bilance srážek vlaků s osobními auty v Česku. Za naprostou většinu z nich mohli řidiči automobilů, kteří zbytečně riskovali. Na problematiku ve čtvrtek poukázala simulovaná srážka, kterou zinscenovaly České dráhy.

„Na železničním přejezdu v Praze se střetl osobní automobil s vlakem. Srážka si vyžádala jeden lidský život, dvě osoby byly zraněné. Příčinou nehody bylo nerespektování přejezdového zabezpečovacího zařízení řidičem automobilu,“ hlásí zpráva ze simulované nehody, kterou ČD připravily v rámci Mezinárodního dne bezpečnosti na železničních přejezdech ILCAD 2018.

Skutečných střetů se podle údajů Správy železniční dopravní cesty (SŽDC)  na přejezdech každoročně stane více než 150. Nepomáhají ani preventivní akce a apely na řidiče, aby zbytečně neriskovali a věnovali se řádně řízení.

Ani letošní bilance nevypadá o moc lépe. Za prvních pět měsíců se na přejezdech stalo 57 nehod. Zemřelo při nich třináct lidí, 25 bylo zraněno.

„Jak vyplývá ze statistik za poslední roky, prakticky 99 procent všech nehod na železničních přejezdech způsobí řidiči silničních vozidel. Dnes a denně se setkáváme s objížděním závor či vjíždění na přejezd v době, kdy je v činnosti zabezpečovací zařízení,“ říká generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

SŽDC chce letos investovat 814 milionů korun do lepšího zabezpečení 82 přejezdů. Kromě modernizace nejstarších typů zabezpečovacích zařízení doplní u dvacítky přejezdů závory a na další čtyři přejezdy nainstaluje výstražná světelná zařízení. Desítky dalších projdou kompletní rekonstrukcí.