Lokomotivy Vectron od Siemensu ve službách ČD Cargo

Lokomotivy Vectron od Siemensu ve službách ČD Cargo | foto: ČD Cargo

Další místa pro konstruktéry. Siemens bude v Plzni vyvíjet rychlovlaky

  • 6
Společnost Siemens otevírá po Praze a Ostravě třetí vývojovou kancelář v Česku, která se bude zabývat kolejovými vozidly. V Plzni mají vyvíjet například nové rychlovlaky nebo jiná kolejová vozidla pro železnici i městskou dopravu.

Nová kancelář se zaměří hlavně na elektrotechniku ve vlacích. Půjde už o deváté pracoviště Siemensu v Česku, které se věnuje výzkumu a vývoji.

Vstup do Plzně navíc nepostrádá jistou symboliku. V Plzni sídlí největší tuzemský výrobce kolejových vozidel, společnost Škoda Transportation, které tak může Siemens přetahovat lidi. Firma ale umístění do Plzně vysvětluje tím, že bude blíž velké vývojové železniční základně Siemensu v Erlangenu u Norimberka.

V Plzni mají podle mluvčí Kateřiny Pištorové vyvíjet například software pro nadřazené vlakové řízení, řešit integraci elektrické výzbroje do kolejových vozidel nebo navrhovat vysokonapěťové soustavy.

„Otevření konstrukční kanceláře je dalším krokem, kterým chceme podpořit spolupráci mezi vysokými školami a průmyslem. Nyní rozšiřujeme své působení a podporu ve formě odborných přednášek a seminářů na Západočeskou univerzitu v Plzni, přesněji Fakultu elektrotechnickou,“ říká Roman Kokšal, ředitel divize Mobility Siemens ČR. Firma s univerzitou už spolupracovala v minulosti na jiných projektech.

Siemens v Plzni zaměstná třicet lidí, nabírat je bude postupně, část přejde z Prahy, celkem se v Česku vývojem železničních vozidel zabývá 140 lidí.