Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za sesuv na dálnici dostane stát od kamenolomu desetinu škod. Původně žádal miliardu

  14:42
Za sesuv svahu na železniční trať a rozestavěnou dálnici D8 z června 2013 dostane Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a Správa železnic od provozovatele kamenolomu desetinu způsobené škody. Po devíti letech od sesuvu tak soudy poprvé došly k rozhodnutí, co za závalem trati a rozestavěné dálnice stálo. Rozsudek není pravomocný.
Sesuv zavalil stavbu posledního úseku dálnice D8 přes České středohoří v červnu...

Sesuv zavalil stavbu posledního úseku dálnice D8 přes České středohoří v červnu 2013. | foto: Roman Čmelík

Ředitelství silnic a dálnic po provozovateli lomu, společnosti Kámen Zbraslav, požadovala 797 milionů korun. O zhruba 240 milionovou náhradu škod se soudila Správa železnic. To ale neznamená, že se deset procent bude nutně vyčíslovat z této částky. O nákladech řízení a výši škody bude soud rozhodovat podle soudkyně až poté, co bude pravomocné rozhodnutí.

„Spouštěcím činitelem byly nadměrné srážky působící na nespolehlivý podklad způsobený nevhodným zářezem dálnice. Provoz kamenolomu sám o sobě nebyl příčinou vzniku sesuvu, pouze přispěl ke škodlivému následku,“ uvedla v odůvodnění rozhodnutí soudkyně Michaela Dvořáková. ŘSD i zástupce majitele kamenolomu už avizovali, že se proti prvoinstančnímu rozhodnutí odvolají.

Podle Dvořákové nejsou nadměrné srážky jevem, za který by žalovaný kamenolom mohl, nebo by byly projevem jeho činnosti. Srážky se nicméně projevily tím, že v prostoru lomu působily tlak na nestabilní část svahu. Problematiku podzemní vody ale podle soudkyně podcenilo i ŘSD, které pod kamenolomem provádělo výstavbu dálnice a které stav podzemní vody nemonitorovalo. A to zejména v situaci, kdy dálnice vedla dlouhodobě nestabilním územím.

„Jsem přesvědčen o absolutní nevině kamenolomu. Nacházíme se tak zhruba ve třetině soudního řízení,“ uvedl po vynesení rozsudku právní zástupce kamenolomu Pavel Sedláček. Podle něj hlavním důvodem sesuvu bylo podcenění zabezpečení stavby ze strany ŘSD. To naopak považuje za úspěch, že soud konstatoval, že zavinění na straně kamenolomu bylo. Uvedl to mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Podle něj je ale oněch deset procent stanovených soudem jako míra zavinění kamenolomu z pohledu ŘSD a jimi oslovených znalců nízká.

Souboj posudků

Řadu let trvající soudní řízení se změnilo v obtížně přehlednou bitvu posudků soudních znalců, které až na výjimky vždy za viníka sesuvu označovaly opačnou stranu, než která je k vypracování expertízy najala. Jednání soudu se tak několik let nesla v duchu zpochybňování odborné způsobilosti jednotlivých expertů a hledání děr v jejich posudcích.

Zjednodušeně řečeno se stát snažil dokázat, že lom byl odvodněn nevhodným způsobem. Dešťová a důlní voda se zasakovala do podloží zejména v místě, které bylo nejméně stabilní a kde se následně svah utrhl. Majitel lomu, společnost Kámen Zbraslav naopak argumentovala, že Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) o nestabilitě svahu muselo vědět a že nepodniklo žádné kroky k tomu, aby stavbu dálnice proti možným sesuvům jakkoliv efektivně zabezpečilo.

Soud proto zadal Ústavu struktury pro mechaniky hornin takzvaný superposudek, který měl viníka určit a zároveň odpovědět na otázku, jak je možné, že se posudky jednotlivých expertů tolik rozcházejí. Ani tento ústav spadající pod Akademii věd jednoznačně viníka sesuvu neurčil. Stanovil ale pořadí jednotlivých vlivů, které o sesuvu rozhodly.

„Bezprostřední příčinou byly nadnormální srážky, kdy pršelo mnohem víc než je obvyklé,“ uvedl Josef Stemberk z vedení ústavu Struktury a mechaniky hornin. Podle něj se podmínky pro sesuv tvořily už od roku 2010. Tehdy ale ještě pod kopcem nevedla rozestavěná dálnice, která byla druhá v pořadí důležitosti. Respektive zvolená forma výstavby tělesa budoucí dálnice D8 prováděná v takzvaném nezajištěném zářezu. Třetím vlivem byla deponie vytěženého kameniva a odpadního kamene nacházející se na hraně svahu a bezprostředně pod ní.

Varovalo čidlo i ekologové

Na stavbu dálnice v sesuvném území už upozorňovali ekologové v době, kdy silničáři pracovali na přípravě stavby. I během samotné výstavby podle ústavu zhotovitele mohla varovat celá řada událostí. Mezi jinými například deformace kolejí na trati mezi Lovosicemi a Teplicemi z února 2011, nebo hlášení jednoho z čidel měřících pohyby svahu o necelého půl roku později. ŘSD ale na tato varování adekvátně nereagovalo. Žádným způsobem ale na hrozící nebezpečí nereagovalo ani vedení lomu, přestože podle stavebního povolení měli se státními silničáři spolupracovat.

Samotné soudní řízení se vleče přes sedm let. Nápadů, jak vlekoucí se spor vyřešit, bylo v minulosti několik. Před pěti lety například navrhoval tehdejší šéf dopravního resortu Dan Ťok lom od soukromé firmy odkoupit a těžbu v něm ukončit.

15. července 2019

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Brusel vyčlenil půl miliardy eur na výroby munice, do Česka jdou tři procenta

19. dubna 2024

Dva české podniky uspěly v konkurenci evropských obranných firem, které se ucházely o finanční...

Ruské tankery mohou způsobit ekologickou katastrofu, varuje švédský ministr

18. dubna 2024

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström varuje před ekologickou katastrofou, ke které by mohlo...

Google propustil 28 zaměstnanců, kteří stávkovali kvůli smlouvě s Izraelem

18. dubna 2024  19:30

Společnost Google propustila 28 zaměstnanců, kteří protestovali proti smlouvě, kterou firma...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...