(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: pixabay.com

Stopka poplatkům v Ryanair a Wizz Air. Aerolinky vyšetřuje italský úřad

  • 22
Nízkonákladové letecké společnosti Ryanair a Wizz Air musely upustit od nových pravidel pro přepravu zavazadel, která měla začít platit od 1. listopadu. Kvůli poplatkům za příruční zavazadla je vyšetřuje italský úřad.

Od prvního listopadu si mohli cestující irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair vzít na palubu jen jedno malé příruční zavazadlo zdarma. Rozměry nesmělo překročit 40x20x25 centimetrů, tedy velikost, která odpovídá dámské kabelce, batohu či obalu na laptop. Za další zavazadlo do 10 kilogramů cestující zaplatili 8 až 10 euro (207 až 258 korun). Větší příruční zavazadlo si na palubu bezplatně mohli vzít jen ti cestující, kteří si připlatili za přednostní nástup do letadla. 

Maďarská společnost Wizz Air povolovala zdarma jen zavazadlo do rozměrů 40x30x20 centimetrů a jedno větší zdarma v případě zakoupení přednostního nástupu na palubu za 25 euro (646 korun). Pokud tuto službu cestující nevyužili, zaplatili za větší zavazadlo do 10 kilogramů 7 až 12 euro (181 až 310 korun).

Ve stejný den, kdy začala platit nová pravidla, vydal italský kartelový úřad AGCM předběžné opatření, podle kterého musely obě zmíněné společnosti tyto předpisy dočasně zrušit, píše server Airways. Novou politiku aerolinek úřad nyní vyšetřuje. 

Podle AGCM je přeprava příručního zavazadla nezbytnou součástí letecké přepravy a právní smlouvy. Poplatky za palubní zavazadla by navíc mohly zkreslovat cenu letenky v případě, že by ji zákazník porovnával s letenkami od jiných společností, které větší příruční zavazadla na palubě většinou povolují zdarma.

Aerolinky, které poplatky vyžadují, však argumentují tím, že zpoplatnění příručních zavazadel urychluje odbavení. Tento argument podle úřadů není dostačující.

Aerolinky Ryanair zpoplatní příruční zavazadla do 10 kilogramů na palubě

Mezinárodní předpis, který by minimální velikost a váhu zavazadla nařídil, ale neexistuje. Asociace leteckých dopravců (IATA) svým členům optimální rozměry jen doporučuje. Ideální příruční zavazadlo by podle ní svými rozměry nemělo přesáhnout 55x35x20 centimetrů.

Není to letos poprvé, co společnost Ryanair pozměňovala pravidla ohledně převážení příručních zavazadel. V lednu zrušila dosavadní povolení brát si na palubu dvě příruční zavazadla zdarma a na druhé zavedla poplatek pět liber (144 korun).