Cestovky kvůli palivovým příplatkům zkoumal i antimonopolní úřad. Ilustrační foto

Cestovky kvůli palivovým příplatkům zkoumal i antimonopolní úřad. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Ropa zlevnila na 70 dolarů. Palivové příplatky jsou přesto rekordně vysoké

  • 140
Některé cestovní kanceláře a letecké společnosti buď nesledují cenu ropy na světových trzích, nebo si udělaly z palivového příplatku velmi výnosný byznys.

Ceny ropy, kterými vysvětlovaly neustálé zvyšování palivového příplatku, klesly na nejnižší hodnotu za posledních třináct měsíců, příplatek za ropu ale v Česku zůstává stále na rekordní výši.

Přepočet ceny barelu na koruny ukazuje ještě větší výdělek cestovek na palivu: když stála ropa před dvěma a půl lety v korunách více, účtovaly si cestovky taxu jen 490 korun. Teď už čtyřnásobek, i když ropa od května zlevnila i v přepočtu po posílení dolaru o 44 procent.

Křištálová lupa Jedinou cestovkou, která zatím snížila palivovou taxu, je podle dostupných informací Best Reisen. Taxu snížila na 1 490 korun.

Palivové příplatky už začaly snižovat i České aerolinie. "V současné době dochází na vybraných tratích k postupnému snižování hodnoty příplatku za palivo," uvedla mluvčí společnosti Daniela Hupáková.

Ostatní si zatím drží ceny příplatků na výši, jako by stála ropa 140 dolarů. "Jsme fixovaní smlouvou s leteckým dopravcem. Jakmile to půjde, zlevníme," uvedl Stanislav Zíma z Exim Tours.

Cestovky kvůli palivovým příplatkům zkoumal i antimonopolní úřad, žádné porušení zákona však nezjistil.

Některé velké aerolinie už začaly snižovat příplatky, ale pouze nepatrně. Letecké společnosti tvrdě kritizuje například šéf Ryanairu Michael O´Leary, podle něj jde o podvod. Ryanair žádné příplatky neúčtuje, podobně jako například SkyEurope nebo easyJet.