Ve Francii hrozí i pokuta za spaní v kamionu, říká šéf trestané firmy

  • 581
Pro firmu ČSAD Uherské Hradiště vedenou Radislavem Kusákem jsou cesty do Francie životně důležité, míří tam velká část objemu jeho zakázek. Přesto nechce přistoupit na nové podmínky francouzské vlády. Kvůli nim první český řidič kamionu dostal pokutu 135 eur za to, že mu firma neplatí francouzskou minimální mzdu.

Pokutovaný řidič kamionu pracuje právě pro firmu z Uherského Hradiště. Ta se jako ostatní dopravci obává, že opatření, platné od 1. července, bylo přijato s cílem zbavit se levnější konkurence. Zvýšit minimální mzdu na úroveň Francie si firma ČSAD nemůže dovolit, řekl v rozhovoru pro iDNES.cz Kusák.

Nebylo by pro vás jednodušší vyrobit papíry potvrzující, že řidič má francouzskou minimální mzdu?
Nechceme jít cestou podvodu nebo falšování nějakých dokumentů. My s tím z principu nesouhlasíme. A není to jen kvůli tomu, kolik bychom měli platit řidičům. Velký problém je sama administrativa. Papírování, abychom vyhověli všem požadavkům, je šílené.

Český řidič kamionu dostal ve Francii pokutu. Měl příliš nízkou mzdu

Co vše musí tedy mít podle francouzského zákona váš řidič navíc oproti jiným zemím?
Museli bychom se zaregistrovat do jejich systému. Najít tam odpovědného zástupce, který bude mluvit francouzsky a má sídlo ve Francii. Dále by pak měl mít řidič v kabině pracovní smlouvu ve francouzštině a také přeloženou kolektivní smlouvu. Museli bychom přejít i na všechny podmínky, které pro řidiče stanovuje ve Francii zákon v sociální oblasti.

Není jednodušší řidičům přidat na úroveň francouzských mezd?
Jenže to není jen o těch mzdách, ale i o dalších podmínkách. Například dovolená. V Česku je základ čtyři týdny, ve Francii pět týdnů. Navíc je i rozdílná výše minimální mzdy ve Francii pro řidiče podle toho, kolik mají odpracováno. Všechno toto bychom museli zohlednit. Už dlouho se nám nabízejí různé společnosti, že to za nás zařídí. Často to jsou sami francouzští dopravci, což nám přijde ještě absurdnější, abychom jim dávali tolik dokumentů jako jejich konkurenti.

Jaký je rozdíl v platu mezi českým řidičem a francouzským?

U nás je průměrná mzda kolem 22 tisíc korun měsíčně, k tomu všechny náhrady, tedy hlavně diety. V praxi je to tak dvojnásobek této sumy. Ve Francii je minimální hodinová mzda kolem deseti eur (při 35hodinovém pracovním týdnu, jaký je ve Francii běžný, by šlo o 38 tisíc Kč měsíčně, pozn. red.).

Co by takové navýšení pro váš byznys znamenalo?
Zvýšení nákladů, to je jednoznačné. Propočty, které dělal Česmad, mluví o zhruba 35 centech na kilometr. V tu chvíli výrazně ztrácíme svoji konkurenceschopnost. Je otázka, kdo by vlastně jezdil, v celé Evropě řidiči chybějí.

Proč myslíte, že mají Francouzi takové požadavky?
Jednoznačně to jsou obavy z vytlačení z trhu. Rozhodně nemají starost o životní a sociální podmínky českých řidičů.

Minimální mzda netrápí jen šoféry. Němci kontrolují Čechy i na veletrzích

Školíte řidiče na situaci, kdy je při takové kontrole zastaví?
Vědí o tom, že se to děje. Řidič na dálnici je trošku jako lovná zvěř, záleží hodně na policistovi, jak se k tomu postaví. Už byli několikrát kontrolováni a pokutu nedostali.

Jedním z opatření proti levné pracovní síle je i zákaz spaní v kabině kamionu během týdenního odpočinku, tedy hlavně o víkendu. Jak toto řešíte?
To se nás také týká. Snažíme si plánovat jízdy tak, aby byli řidiči na víkend doma, ale občas se tomu nevyhneme. Podle zákona to není sankcionované, když jde o výjimečné nebo náhodné přespání. To je opatření hlavně proti řidičům z jiných zemí, kteří tráví celé měsíce v kabinách kamionu.