Rychlý úsudek, odolnost vůči permanentnímu stresu, logické uvažování, prostorová představivost. Tyhle schopnosti jsou pro  práci řídícího letového provozu nutností

Rychlý úsudek, odolnost vůči permanentnímu stresu, logické uvažování, prostorová představivost. Tyhle schopnosti jsou pro práci řídícího letového provozu nutností | foto: Jiří Švorc, Xman.cz

Z Itálie do Turecka přes Česko. Delší let šetří aerolinkám peníze

  • 46
Řízení letového provozu (ŘLP) loni zaznamenalo rekordní provoz v českém vzdušném prostoru. Levná ropa vede dopravce i k netradičním řešením: zalétávají si přes Česko, aby ušetřili za navigační poplatky. Přes Česko i díky tomu přelétlo asi 130 milionů lidí, odhadl šéf ŘLP v rozhovoru pro MF DNES.

Celkový počet pohybů nad Českou republikou v roce 2016 vzrostl na 836 917, což odpovídá víc než dvojnásobnému provozu oproti roku 2002. Meziročně stoupl provoz o sedm procent. „Potřetí za sebou překonáváme historický rekord. Je to kombinace jak výborné kondice mezinárodní letecké dopravy, tak i tím, že máme nízké ceny a pro letecké dopravce je přes Česko létání výhodné,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES generální ředitel ŘLP Jan Klas.

Podle něj je český vzdušný prostor atraktivní nejen bezpečností a dostatečnou kapacitou, ale i cenami. „Takže často letí přes nás i proto, aby ušetřili. Někdy to nabývá až nečekaných rozměrů, například několikrát přes naše území letěl spoj z italských Benátek do Istanbulu,“ řekl Klas.

Ceny za poskytované služby jsou u ŘLP stejné od roku 2009. Podle Klase se navíc mění provoz během roku, dříve byly hodně velké výkyvy mezi létem a jinými měsíci, teď je provoz vyrovnanější.

Nejsilnější bývá tradičně léto, ŘLP zaznamenalo největší provoz 30. července (3 018 pohybů). Naopak nejslabší provoz byl 25. prosince (1 162 pohybů).

Přeletové jednotky, které ukazují nejen proletěné kilometry, ale i maximální vzletovou hmotnost letadla, stouply loni o téměř osm procent. „Létá přes nás hodně velkých letadel zejména na trasách mezi Evropou a Asií. Jedná se průměrně o třicet letadel typu A380 denně. Největším zákazníkem podniku zůstává i nadále Lufthansa před společnostmi Emirates a Turkish Airlines. Odhadujeme, že přes nás loni letělo 130 milionů lidí,“ dodal Klas.