RegioJet letos rozšířil flotilu o nové autobusy Scania Irizar i8

RegioJet letos rozšířil flotilu o nové autobusy Scania Irizar i8 | foto: RegioJet

Jančura jede na Balkán, spouští linky do Rumunska i Chorvatska

  • 31
Autobusy RegioJetu začnou od jara zajíždět jihovýchodním směrem podstatně dál než dosud. Další mezinárodní expanze firmy totiž počítá se vstupem na linky do Rumunska nebo Chorvatska. Vedle toho poprvé přímo spojí i Prahu s německým Pasovem.

Podstatně větší výběr spojení autobusem mimo zájezdy tak budou mít letos například lidé, kteří chtějí jet na dovolenou k Jadranu. Z Prahy a Brna tam začne jezdit přímá linka FlixBusu a také RegioJet, který bude linku Praha - Brno - Zadar - Split provozovat od května do září jednou týdně vždy s odjezdem v pátek z Česka a v sobotu zpět z Chorvatska.

„Dovolenkoví cestující jsou hlavní cílovou skupinou této nové autobusové linky. Kromě Zadaru a Splitu autobusy zastaví také v Biogradu na Moru, Šibeniku a Primoštenu,“ řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Ceny firma zatím ještě neoznámila. „V případě Chorvatska počítáme také se speciální balíčkovou nabídkou pro ty, kdo si kupují zájezd do Chorvatska přes Dovolena.cz,“ dodal Ondrůj.

Do Chorvatska zatím jezdí přes sezonu k moři tři autobusoví dopravci: Jadran Expres, Tourbus a Yachtbus, oba jezdí také jen přes víkend. Přímé vlaky z Prahy do Splitu vypravují přes léto dvakrát týdně České dráhy.

Novou zemí v síti RegioJetu je i Rumunsko. Linka Praha – Brno – Bratislava – Arad - Temešvár bude jezdit třikrát týdně, zastaví v Budapešti i na letišti a také v Szegedu. Do Rumunska z Česka zatím jezdí například Eurolines nebo tam zastavují některé linky jedoucí dál do Bulharska či Moldavska.

RegioJet navíc svoji mezinárodní expanzí ještě zahustí konkurenci v Česku: od druhé poloviny května bude jednou denně jezdit do bavorského Pasova přes Strakonice, Vimperk a Strážný. Do Pasova z Prahy dosud žádný přímý spoj nejezdí.

Mezinárodní doprava roste RegioJetu rychleji než vnitrostátní. Loni přepravil dopravce na mezinárodních linkách 1,87 milionu lidí, o 23 % více než před rokem.