Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Qantas odstavily poslední Jumbo Jet. Rozloučil se obřím klokanem na nebi

  • 9
Australské Qantas Airways jsou další leteckou společností, jež ukončila provoz Boeingů 747. Její poslední Jumbo Jet ve středu zamířil na „hřbitov letadel“ v kalifornské Mohavské poušti. Piloti na závěrečné cestě nakreslili svou dráhou letu na radaru obřího klokana, kterého mají aerolinky v logu.

Australské aerolinky používaly legendární Boeingy 747 téměř půl století, informovala agentura Reuters. „Jakmile to bude za námi, myslím, že se z toho stane vzpomínka, za kterou se můžeme ohlížet s velkou hrdostí,“ řekl Owen Zupp, jeden ze šesti pilotů, kteří letadlo na jeho poslední cestě doprovázeli. 

Krátce po odletu z letiště v Sydney piloti vzdali letadlu ještě jednu poctu. Západně od australského pobřeží stočili Jumbo Jet tak, že jeho dráha letu vytvořila na mapě logo Qantas Airways. Na radaru tak nad Tasmanovým mořem vznikl obří klokan.

Podle ředitele společnosti Qantas Alana Joyce, který se na letadlo před jeho odletem podepsal, model Australanům zpřístupnil mezinárodní létání. „Překonal tyranii vzdálenosti, která byla a stále bude pro Austrálii problémem,“ řekl skupině asi 150 lidí, kteří se shromáždili v hangáru.

Provoz na českém nebi je oproti loňsku pětinový. Letadla se vracejí pomalu

Boeing 747 skončí v Mohavské poušti v Kalifornii, kde je jedno z největších odkladišť vyřazených letadel na světě. Na pouštním „hřbitově“ se v současnosti nachází i řada uzemněných Boeingů 737 MAX, které stále nezískaly potřebnou certifikaci pro návrat na oblohu. V Mohavské poušti je pro nevyužívaná letadla dost místa a tamní suché prostředí chrání stroje před korozí.

Qantas měly kdysi pouze Jumbo Jety

Koronavirus poslal mnohá letadla na „hřbitov“ v poušti. Stání je drahé

Za zhruba půlstoletí přepravily Qantas letadly Boeing 747 více než 250 milionů lidí, včetně například britské královny Alžběty II. a každého australského olympijského týmu od roku 1984. Aerolinky Qantas byly kdysi jedinou leteckou společností na světě s flotilou, ve které byly pouze stroje 747.

Boeing 747 je nejrychlejší komerční letadlo, dokáže vyvinout rychlost přes 650 mil (1 046 kilometrů) za hodinu. V současnosti už ale čtyřmotorový stroj zastarává za moderními dvoumotorovými letadly, jako je Airbus A350, Boeing 787 Dreamliner nebo i starší Boeing 777. Všechny vyjmenované letouny jsou navíc provozně levnější. V současnosti je na světě v provozu 30 747 komerčních letadel tohoto typu.

Ukončit provoz Boeingů 747 se už rozhodly i British Airways. K tomuto kroku obě firmy přiměla až pandemie. Qantas zrušil kvůli opatřením australské vlády na omezení koronavirové nákazy většinu mezinárodních letů nejméně do července 2021.

,

Britská královská rodina