Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Pumpy nabízejí velmi nekvalitní benzin, jméno firmy ale inspekce nezveřejnila

  • 81
Českým řidičům stále častěji hrozí, že natankují nekvalitní pohonné hmoty. Česká obchodní inspekce zjistila u několika čerpacích stanic jedné firmy hrubé odchylky od jakostních norem, které nasvědčují manipulaci s palivem. Jméno firmy ale inspekce sdělit nemůže, porušila by tak prý zákon.

Právě o zveřejnění těchto informací se vedou dlouhé dohady. K "odtajnění" jména pokutovaných společnosti vyzval už dříve ČOI odborník na přístup občanů k informacím Oldřich Kužílek, protikorupční organizace Růžový panter i zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v únoru definitivně rozhodlo, že inspekce tyto informace zveřejňovat nemusí, protože by hrozily žaloby od prodejců pohonných hmot.

Zatímco v minulých měsících se procenta nekvalitních pohonných hmot snižovala, v dubnu byla opět vyšší. Z 279 vzorků nevyhovělo 23, tedy 8,2 procenta.

"Oproti minulým měsícům došlo k nárůstu zjištění vzorků pohonných hmot, které neodpovídaly požadavkům českých technických norem a to především u automobilových benzinů. U motorových naft došlo k malému navýšení," uvedla Česká obchodní inspekce.

Ze 118 vzorků automobilových benzinů nevyhovělo 8 vzorků (6,8 %). Nejčastější závadou byl normě neodpovídající obsah aromátů. Z kontrolovaných 141 vzorků motorových naft nevyhovělo 15 vzorků (10,6 %).

,