První třída za cenu turistické. Novozélandské aerolinky zavedou postele

  • 28
Letecká společnost Air New Zealand přišla s unikátním řešením pohodlí pasažérů během dálkových letů. Od příštího roku plánuje instalovat do svých letadel patrové postele, díky kterým bude možné cestovat vleže i v turistické třídě. Lůžka aerolinky doposud nabízely pouze v byznysové či první třídě.

Nový koncept buněk s lůžky na několika úrovních na palubě letadla vyvinula společnost Air New Zealand ve svém aucklandském inovačním centru. Ve středu si jej zaregistrovala na patentovém úřadě. Řešení cílí zejména na nejdelší lety, které novozélandské aerolinky provozují.

Příkladem je chystaná linka mezi Aucklandem a New Yorkem, kterou chce společnost zprovoznit v příštím roce. První nonstop let mezi těmito městy má trvat 17 hodin a 40 minut. V příštím roce má padnout také konečné rozhodnutí, jakým způsobem budou aerolinky svůj koncept s názvem Economy Skynest provozovat.

„Jasným problémem dálkových letů je fakt, že se cestující nemají kde natáhnout. Economy Skynest je přímou reakcí na tuto výzvu,” uvedl v tiskové zprávě marketingový šéf aerolinek Mike Tod.

Na palubě letadel Air New Zealand mají přibýt buňky o šesti postelích. Každá z nich bude mít tři patra o dvou lůžkách s rozměry přibližně 200 x 58 centimetrů. Součástí každé postele bude kvůli soukromí cestujících zatahovací závěs, pasažéři dostanou k lůžku polštář, deku, povlečení a špunty do uší.

Horký ručník nebo postel

Lůžko nicméně nebude v ceně letenky. Postel bude možné k sedadlu přikoupit buď na celý let, nebo jenom na jeho část. Jaká bude cena lůžka v letadle zatím jasné není. Technologický koncept novozélandských aerolinek musejí nyní schválit regulátoři. 

„Myslíme si, že naše řešení má potenciál stát se přelomovým pro cestující v turistické třídě po celém světě,” řekl deníku The Guardian programový šéf aerolinek Kerry Reeves.

Až doposud totiž postele pro cestující v letadle nabízely pouze byznysová a první třída. Ceny těchto letenek jsou však několikanásobně vyšší. Řada aerolinek se proto do inovací v nejlevnější třídě zatím příliš nepouštěla.

Například Airbus v roce 2018 patrové postele zvažoval v zavazadlovém prostoru. Zřejmě nejzásadnější inovací turistické třídy byl podle agentury Bloomberg počin aerolinek Delta, které těmto pasažérům nabídly horké ručníky, lepší jídlo či koktejly. To však s postelí příliš srovnávat nelze.

Otázkou však je, zda budou patrové postele kromě cestujících přínosem i pro samotnou leteckou společnost. „Air New Zealand se budou muset samy sebe zeptat, zda jim tato lůžka vydělají víc peněz, než kdyby místo nich rozšířily o pár míst první třídu,” řekl stanici CNBC letecký analytik Seth Kaplan.