Těm, kteří si nebudou moci jízdenku koupit, podnik zaplatí jednotlivé jízdné. Ilustrační foto

Těm, kteří si nebudou moci jízdenku koupit, podnik zaplatí jednotlivé jízdné. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Počítače zaskočil 29. únor, Pražanům neprodaly časové jízdenky

  • 45
Ačkoli 29. únor už v tomto století jednou nastal, stále se najdou systémy, které si s datem neumějí poradit. Dnes se s problémy potýkala prodejní místa časových jízdenek na pražskou dopravu. Lidé si totiž kvůli vzdorujícím počítačům nemohli koupit klouzavé kupony.

Redakci iDNES.cz upozornil na problém čtenář Pavel Šmolek, který chtěl synovi vyřídit novou průkazku.

"Syn před několika dny ztratil peněženku, ve které měl, mimo jiné, průkazku na MHD. Rodinnou radou, neboli manželkou, jsem byl pověřen, abych mu obstaral průkazku novou," popisuje peripetie.

"Vybral jsem si k tomu dnešek a dopoledne dorazil k nejbližšímu výdejnímu místu kuponů a průkazek. Slečnou za okénkem mi bylo sděleno, že mi průkazku nevydají, protože systém nefunguje," dodal.

Nepochodil ani na dalších místech. Mluvčí Dopravního podniku Praha Ondřej Pečený iDNES.cz potvrdil, že přestupný rok skutečně způsobil komplikaci.

Kupony si navíc lidé nebudou moci koupit ani během prvního březnového dne. Dopravní podnik totiž jízdenky neprodává sám, prodej zajišťuje externí firma. Ta se právě v těchto dnech mění a sobota bude vyhrazena předání agendy společnosti Cross Point, která nahradí společnost VD Work.

"V sobotu nebude možné kupony zakoupit. V neděli ale budou všechna prodejní místa otevřena, a to jako v sobotu," upřesnil Pečený.

Mluvčí dodal, že v případě, že by si někdo nemohl kvůli technickým problémům zakoupit časovou jízdenku a musel platit jednotlivé jízdy, podnik mu je zpětně proplatí.

Jiné společnosti problémy podobného druhu podle dostupných informací nezaregistrovaly. "Vše probíhá naprosto bez problémů," potvrdil iDNES.cz například mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.