Nehod lodí přibylo. Zákaz pití vodáků je správný, říká Havlíček

  • 54
Počet nehod malých plavidel letos přibylo na dvojnásobek z loňských 11 na 21. Z toho čtyři byly vážné a vyžádaly si úmrtí nebo zranění vodáků. Výsledky oznámila Státní plavební správa spolu s ministrem dopravy Karlem Havlíčkem. Z dlouhodobého trendu ovšem čísla nevybočují.

Přes nárůst na dvojnásobek správa uvádí, že dlouhodobě je počet nehod normální a pohybuje se mezi deseti a třiceti incidenty. Vysvětlením letošního trendu je fakt, že po několika suchých letech bylo v řekách více vody.

„Bohužel lidé někdy nereagují na kolísání vody. Rizikem je splouvání jezů, podcenění bouřek... Je třeba dávat na sebe pozor, zjistit si stavy hladiny a nepožívat alkohol,“ apeluje ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Před alkoholem varoval i ministr Havlíček. „Není neobvyklé, že vodáci mají tři promile. Vodáci neohrožují jen sebe, ale i ostatní,“ líčí z vlastní zkušenosti.

Na vodních tocích a plochách platí nulová tolerance alkoholu, kterou loni posvětili zákonodárci. Část opozice v čele s Piráty byla proti, navrhovali, aby platila tolerance půl promile alkoholu v krvi.

Ministr ve čtvrtek nulovou toleranci obhajoval, přestože podle něj resort dostal stovky naštvaných e-mailů, mezi kterými byly třeba stížnosti, že zákon zlikviduje turistický ruch na vinařských stezkách. Havlíček soudí, že jedině absolutní zákaz vede k sebekontrole a s tolerancí by lidé neznali míru.

Vodní skútr na Slapech srazil ženu na lehátku, jezdec od zraněné ujel

Státní plavební správa také letos zkontrolovala 621 plavidel a zjistila 108 přestupků. Konstatovala však, že plavecká veřejnost je ukázněnější než řidiči osobních vozidel.

Ke zranění plavkyně na lehátku došlo koncem července na Slapské přehradě, kde muž na skútru do ženy narazil a ujel. Ženu převezla sanitka k ošetření do nemocnice. Policie případ vyšetřuje.

Už koncem června vzala šestadvacetiletému muži život rozvodněná řeka Morava na Šumpersku, když ji s kamarádem sjížděl na nafukovací kanoi. V tragédii zřejmě sehrál roli alkohol.