Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: David Votruba, iDNES.cz

Dráhy pošlou příští rok pendolino i do Žiliny

  • 33
České dráhy nasadí od příštího jízdního řádu s velkou pravděpodobností pendolina i na některé spoje do Žiliny. Po Bratislavě tak budou druhým slovenským městem, kam bude vlajková loď Českých drah zajíždět.

"Žilina je jednou z uvažovaných destinací, kam by pendolina mohla v rámci svého provozu zajíždět. Je to vysoce pravděpodobné, že se na trati objeví," řekl mluvčí drah Petr Štáhlavský.

Dráhy podle něj chtějí nejprve otestovat trať mezi Ostravou a Žilinou pro vozy s naklápěcí skříní. Proto by zatím šlo jen o několik plánovaných posilových spojů ve dnech silné poptávky cestujících, jako jsou Velikonoce nebo začátek prázdnin.

Většímu rozšíření pendolin na trať do Žiliny brání i jejich počet: dráhy mají jen sedm souprav. Část vlaků by se ale mohla drahám uvolnit, pokud skutečně nakoupí vozy Railjet, o kterých mluví už téměř půl roku. Railjety by pak jezdily na tradičních tratích pendolina Praha - Ostrava a Praha - Brno.

Podle Štáhlavského jsou dnes pendolina po úvodních problémech nejspolehlivějšími vozy ve vozovém parku Českých drah. "Plnění jízdního řádu je na úrovni kolem 92 procent, což je nad průměrem za všechny vlaky ČD," dodal.

V jízdním řádu platném od konce roku 2011 zůstává dál každodenní spojení pendolinem do Bratislavy.