Pendolino na startu

Pendolino na startu - Supercity "odstartovalo" z nádraží v Praze-Holešovicích tři minuty po deváté ráno. (6. prosince 2005) | foto: David Votruba, iDNES.cz

Pendolino bude i pro vegetariány a diabetiky

  • 40
České dráhy chystají zlepšit občerstvení v první třídě Pendolina. Nově nabídnou lidem například jídlo pro diabetiky či vegetariány, má se zvýšit i kvalita jídla.

Dráhy vypsaly na dodávku bonusového občerstvení minulý týden veřejnou soutěž, jejíž hodnotu odhadují na 17,5 milionu korun. Za tuto cenu mají drahám dodat 355 tisíc balíčků s občerstvením od prosince 2010 do června 2012. Cena jednoho balíčku tak vychází na necelou padesátikorunu.

"Vypsáním výběrového řízení chceme samozřejmě dosáhnout lepší poměr kvality a ceny této služby," řekl Radek Joklík z tiskového oddělení Českých drah. Dosud občerstvení do Pendolina dodávají společnosti JLV a Bapa.

Levnější, lepší, větší

Dráhy se chtějí oproti současným cenám dostat zhruba o pětinu nižší. "Přitom požadujeme vyšší kvalitu a trochu větší rozsah," dodal Joklík. Kolik přesně za občerstvení teď dráhy platí, nechtěl kvůli probíhající soutěži uvést.

Nově musí být v nabídce například občerstvení pro diabetiky nebo vegetariány. Jinak se rozsah příliš nezmění. V balíčku pro cestující v první třídě má být studený plněný snack o váze nejméně 180 gramů v nejméně čtyřech druzích.

Alternativou k němu má být salát o váze nejméně 200 gramů. K tomu ještě studený a teplý nápoj, dezert a nově hygienický aromatizovaný ubrousek.