Vzor dálničních známek pro osobní automobily na rok 2018

Vzor dálničních známek pro osobní automobily na rok 2018 | foto: koláž iDNES.cz

Od ledna přibude dálnic bez poplatku. Uleví se řidičům u velkých měst

  • 21
Na pěti nových úsecích dálnic se od ledna přestane platit. Vyhláška, kterou podepsal ministr dopravy Dan Ťok uleví zejména lokálním řidičům u Karlových Varů, Veselí nad Lužnicí a dalších měst. Celkem přibude 41 kilometrů neplacených dálnic. Je už také jasné, že dálniční známky nezdraží.

Bez dálniční známky budou moci od nového roku řidiči vyjet na část dálnic D3, D6, D46, D52 a D55. Jde o úseky, které tvoří obchvaty měst nebo přes které vedou silnice prvních tříd. Konkrétní místa naleznete na přiložené mapě.

Úseky vyjmuté ze zpoplatnění 2018

Vyhláška také určuje podobu nových dálničních kupónů. Roční známky se začnou prodávat od 1. prosince a jsou platné do 31. ledna 2019. Jejich cena se nezvýší. Roční kupón pro vozidla do 3,5 tuny vyjde na 1500 korun, měsíční na 440 korun a desetidenní na 310 Kč.

„Doporučujeme motoristům, aby ve vlastním zájmu neodkládali nákup ročních kupónů na konec ledna, ale koupili si je co nejdříve. Vyhnou se tak případnému riziku, že při hromadných nákupech kupónů na poslední chvíli budou na některých prodejních místech přechodně vyprodané“, uvedl Ťok.