Optimalizace veřejné dopravy se neosvědčila a způsobila mnoho obtíží cestujícím, navíc se navzdory očekáváním prodražila, tvrdí krajský radní pro dopravu Jaromír Dušek.

Optimalizace veřejné dopravy se neosvědčila a způsobila mnoho obtíží cestujícím, navíc se navzdory očekáváním prodražila, tvrdí krajský radní pro dopravu Jaromír Dušek. | foto: MF DNES

Dušek vrací jízdní řády autobusů do roku 2011, vlaky na zarostlé tratě

  • 44
Krajský radní pro dopravu Jaromír Dušek vrátí s podporou hejtmana systém regionální dopravy v Pardubickém kraji do stavu před "velkým třeskem" v prosinci před dvěma lety. A to už od 3. března.

"Vracíme logiku dopravě," říká a prosazuje urychlený návrat k jízdním řádům před takzvanou optimalizací.

Tehdy se po revoluční změně jízdních řádů ukázalo, že se děti nedostanou včas do školy, stejně na tom bylo mnoho dospělých při svých cestách do práce. Jízdní řády nepočítaly s prodlevou a časy na odbavení.

Krajský úřad zaplavila vlna stížností od starostů, ředitelů škol i podniků. Autobusové jízdní řády se proto vrátí do stavu před 10. prosincem v roce 2011.

Za návratem ke starým jízdním řádům stojí nespokojenost cestujících i nedostatek peněz v krajské pokladně. Loni byl finanční limit na zajištění dopravní obslužnosti v kraji překročen o 80 milionů korun.

Ačkoli jeden autobus najezdil loni v průměru místo předchozích padesát tisíc o více než polovinu více, celých 77 tisíc kilometrů, počet cestujících se zvýšil jen o jednotky procent.

Rozsah železniční přepravy by se neměl příliš měnit, postupně se však budou přidávat spoje na tratích, které byly v nedávné minulosti zrušeny. První bude trať z Dolní Lipky na Orlickoústecku do Hanušovic na Šumpersku. Naopak se omezí provoz tam, kde je vlakových spojů nadbytek. Rovněž budou některé vlaky zastavovat ve více zastávkách. 

Vedení kraje se neobává toho, že "vstoupí podruhé stejné řeky". Ačkoli riskuje, že si řada cestujících opět bude stěžovat na další převratné změny, hejtman tvrdí, že "za Netolického a Duška nebudou žádné experimenty".

A co víc, hejtman nové změny garantuje na celé období čtyř let.