Rychlostní silnice R6.

Rychlostní silnice R6. - R6. | foto: Ředitelství silnic a dálnic

Nová silnice R6 zatlačí na ceny bydlení, benzinkám hrozí krach

  • 18
Od soboty jezdí řidiči po novém úseku rychlostní silnice R6 mezi Prahou a Pavlovem směrem na Karlovy Vary. Očekává se, že kvůli ní ubyde aut v Hostivici a okolí. Dosud prosperující čerpací stanice ale zřejmě budou krachovat, ceny nemovitostí porostou.

Stará, věčně přetížená mezinárodní silnice číslo 6 se změnila na "bezvýznamnou" silničku s číslem 606. V Pavlově bude zaslepena, takže je vyloučeno, aby ji například řidiči kamionů, kteří se chtějí vyhnout placení mýtného na dálnici, využívali jako objízdnou trasu.

Přes Hostivici a Jeneč budou nadále jezdit jen příměstské autobusy a auta mířící na Unhošť.

Nová dálnice patrně zvýší i cenu nemovitostí v okolí. "Tento region bude dobře dopravně obsloužen, což přitahuje nové obyvatele i firmy, což tlačí cenu nahoru," vysvětlil ekonom Patria Online David Marek.

Nad nově zprovozněnou dálnicí trošku krabatí čelo provozovatelé benzinových čerpacích stanic, kteří byli z provozu na staré silnici živi.

"Budeme mít menší obrat, ale nemůžeme se proti tomu stavět. Obyvatelé Hostivice a Jenče to vítají a jedinec se nemůže stavět proti skupině," přemítala obsluha benzinové pumpy na okraji Jenče.

Nový úsek dálnice R6 na západě Prahy.

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © PLANstudio

Podle ekonomů hrozí provozovatelům čerpacích stanic zánik. Na trase jsou dvě. "V jejich případě je odklon dopravy výrazným zásahem do rozpočtu," říká Marek. Podle něj se může s obtížemi uživit jen jedna z nich, pokud by ji využívali motoristé z okolních obcí.

Na rozdíl od "benzinek" se odklon dopravy příliš nedotkne restaurací v okolí staré okresní silnice.

Například hostivická restaurace Pravěk má prý stálou klientelu zejména z řad místních obyvatel. Projíždějící řidiči zde příliš často nezastavovali i proto, že v obcích není mnoho míst, kde je možné zaparkovat.