Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nový rekord. Norwegian Airlines zvládly nejrychlejší let přes Atlantik

  • 58
Aerolinky Norwegian Airlines drží rekord v letu přes Atlantik v nejkratším čase uskutečněný podzvukovým komerčním letadlem. Cestující aerolinek z New Yorku do Londýna 15. ledna přiletěli do cílové stanice o 53 minut dříve, než bylo plánováno, a jejich let trval pět hodin a 13 minut.

Let tak byl o tři minuty kratší než dosavadní rekordní let uskutečněný v roce 2015 aerolinkami British Airways, napsala agentura Bloomberg. K rekordu přispělo lepší počasí a silný „vítr do zad“. 

Boeing 787-9 Dreamliner během letu DY7014 dosáhl maximální rychlosti
1 249 kilometrů v hodině.

Kapitán letu Norwegian se domnívá, že je stále možnost, že i jeho rekord bude překonán. „Byli jsme skutečně ve vzduchu něco přes pět hodin a kdyby nebyly předpovídané turbulence v nižší nadmořské výšce, mohli jsme letět ještě rychleji,“ uvedl kapitán Harold van Dam.

Za 90 sekund je hotovo. Aerolinky s nejkratším letem světa budou nezávislé

Nicméně ani rekordní doba běžného letadla se nevyrovná času, za který tuto trasu zvládal nadzvukový letoun Concorde. Let přes Atlantik Concordem trval tři a půl hodiny, lety však byly ukončeny v roce 2003.

Lety nadzvukovými letadly jsou rychlejší, avšak kontroverzní. Mohou vytvářet na zemi nepříjemnosti, jako rozbitá okna a popraskané omítky, a mohou způsobit zmatení zemědělských zvířat. Z toho důvodu byly také lety nadzvukovými letadly na mnoha místech zakázány.

Možná se však tento způsob cestování podaří obnovit. Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) loni oznámil, že přijme návrhy na vytvoření demoverze nadzvukového letadla s nízkoúrovňovým aerodynamickým třeskem při překonání rychlosti zvuku.