ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

České dráhy utahují opasky. Nebeský zvažuje osekání benefitů a propouštění

  • 96
České dráhy zvažují, že propustí stovky lidí v administrativě, další zaměstnanci by pak mohli přijít o šestý týden dovolené. Hospodářským novinám to řekl šéf drah Václav Nebeský. Důvodem je koronavirová ztráta, která se může vyšplhat až na dvě miliardy korun.

„Neříká se mi to lehce, ale je tu velká pravděpodobnost, která se takřka blíží jistotě, že přes léto otevřeme kolektivní smlouvu a začneme hledat peníze například v benefitech,“ sdělil deníku Nebeský. Část pracovníků, která má podle délky a režimu směn nárok na šestý týden dovolené, by o něj mohla přijít.

Výcvik strojvedoucích doplníme o stresové testy, říká šéf Českých drah

„Nemyslíme si, že je snížení dovolené ta správná cesta, kde hledat úspory. Chápeme však ekonomickou situaci a budeme s vedením jednat,“ reagoval místopředseda Odborového sdružení železničářů Vladislav Vokoun.

České dráhy odhadují ekonomické dopady krize v řádech miliard korun. Za březen evidují propad z očekávaného prodeje jízdenek 350 až 400 milionů korun, za duben dokonce 600 milionů Kč. K tomu se ale musí připočíst výpadek příjmů od krajů a státu kvůli dočasnému rušení dotovaných linek. Celkově by dopravce měl přijít na tržbách až o dvě miliardy korun, píší Hospodářské noviny. 

Šéf drah nevylučuje ani propouštění. „Aby to mělo smysl, musely by to být až stovky lidí. Předcházet tomu ale musí revize administrativních procesů a musíme dál postoupit v digitalizaci činností,“ uvedl Nebeský. Firma by měla jednat o úpravách kolektivní smlouvy a dalších opatřeních v srpnu.