Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Nástup soukromníků na pošumavské lokálky zbrzdí České dráhy odvoláním

V soutěži na pošumavské lokálky nabídly téměř dvakrát vyšší cenu než vítězné GW Train Regio. České dráhy přesto mají pocit, že soutěž Jihočeského kraje neproběhla správně a podaly námitky proti jejím výsledkům. Těsně poražená společnost Arriva, která dala druhou nejlepší nabídku, se neodvolá.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
WC

Na to, že si tu už přes čtvrtstoletí hrajeme na tržní hospodářství, je smutné, že na železnici tržnímu hospodářství stále někdo hází klacky pod nohy.

0 0
možnosti
JK

Ještě zde přikládám jeden názor GWTR, soukromník nemusí být vždy výhra: Kdo z vás se slezl v poslední době s GWTR ? Vezmu jako příklad docela vytíženou trať Karlovy Vary d.n. - Mariánské Lázně. Od doby co na ní nejsou provozovány soupravy RS1 zde jezdí, respektive snaží se jezdit slovenské 813. Ale vzhledem k turnusové potřebě 2 vozidel, mají zálohu 0. Takže častěji než 813 jezdí staré 810, kvůli který mimo jiné ČD před 10 (zhruba, nevím přesné datum) o tu trať přišli, neboť kraj požadoval kromě ceny i nízkopodlažnost a bezbariérové WC. Každou chvíli slyším pomluvy na to, jak jsou ČD špatné, co dělají špatně a podobně. Ale že GWTR už více jak rok porušuje smlouvu s krajem nic nezmění. A to nemluvě o odlivu zaměstnaců od nich. Kdo to kdy slyšel, aby šel strojvedoucí od soukromníka jezdit k ČD a ejhle. V K.Varech jsou hned 2 !!!! Někde tedy musí být chyba...

10 1
možnosti
TA

Nebo soukromník na úzkokolelce na jindřichohradecku, taky katastrofa Rv

0 2
možnosti
TA

Koukám, že když se odvolají ČD (které hospodaří s našimi penězi), tak je to špatně. Když se v jiných případech ozve soukromník (které mu jde zisk do vlastní kapsy), tak je to heroický boj se státním molochem . Bez ohledu na důvody, které ani redaktor neví, ale ČD jsou hrozně špatné... 8-o

7 0
možnosti
JK

Ano, přesně tak ČD jako kdokoliv jiný mají plné právo se odvolat. Arriva se taky mohla odvolat.

3 1
možnosti
PJM

ČD (dříve ČSD) mne vozí po vlastech českých i jiných od roku 1968. Velmi mnoho ze změnilo, ale přesto soudím, že konkurence na regionálních tratích je více než potřebná. ČD cítí, že přicházejí jako státní firma o prašulky a tak kolem sebe mlátí. Je to zbytečné a jen oddalují svůj odchod za každou cenu.  Dopravu v regionech by měli mít v péči regionální firmy. [>-]

4 1
možnosti
Foto

J15i86ř67í 93E62r98b63e68n

20. 3. 2015 19:16

To se jaksi zkoušelo už od počátku budování železnic. A jak byli podílníci těchto regionálních dopravců rádi, když jim to bylo cca v letech 1910-1925 zestátněno a oni se tak zbavili letitých prodělečných podniků!

Ona totiž železnice je síťovým podnikem. Už za K.u.K. monarchie většina regionálních dopravců předala své provozy nebo si je nechala zajišťovat státními drahami (StEG) nebo velkými dopravci s transverzálními výkony. Pokud regionální dráha neměla fakt silného akcionáře a dopravce jako například Buštěhradská nebo Ústecko-teplická dráha, splakali její zakladatelé nad výdělkem.

2 0
možnosti
VF

A teď se vám ozve Leoš že vlaky nahradí autobusy a bude chtít ze všech nejmíň;-D. No 80kč na kilometr je docela málo, to tam asi jezdí stále plné vlaky.

0 0
možnosti
RJ

Naštěstí si i (jinak dopravně zaostaé) vedení Jihočeského kraje uvědomuje, že pro turistiku na Šumavě je vlak zásadní.

Pro lidi existuje volba na výlet buď autem, nebo vlakem. Busem se na výlety nejezdí, takže pokud by to někoho napadlo, brzy by byly zrušeny pro nezájem a řešil by se problém, kde všude nacpat parkoviště.

5 0
možnosti
MV

DOBRÝ DEN, CHYBÍ MI TU NĚJAK ČLÁNEK O NEHODĚ IC VLAKU REGIO JET NA SLOVENSKU....to měl pan Sůra volno, že nás objektivně neinformoval o všem, co se děje na železnici? ;-D

4 9
možnosti

M51a67r41t64i88n 30Š77u94l53c

19. 3. 2015 17:47

Myslíte to vykolejení v pondělí při posunu v Bratislavě? Tak v rubrice ekonomika bych ho tedy nehledal;-D A myslím, že pan Sůra píše o ekonomice. Ale na iDnesu o tom informace je.

Navíc nikdo nebyl zraněn, provoz to výrazně nekomplikovalo a škoda ani příčina nebyly známé... takže vlastně pro český zpravodajský server naprosto nezajímavé téma...

11 0
možnosti
JK

Nechápu, proč se do výběrových řízení hrne zrovna kraj, který nemá jako snad jediný (ještě s Vysočinou) integrovaný systém.  Žádná výhra pro cestující to nebude: GWTR bude mít podobná, možná i stejná vozidla jako ČD, cestující pokračující někam dál si budou muset koupit více jízdenek, přestanou platit INkarty takže cestující, kteří je mají utřou. Navíc chci vidět jak GWTR zvládne letní nápor turistů a cyklistů, když ani dnes mnohdy nestačí patrové vozy ČD.  Bez jednotného tarifu je to jen zhoršení. Je vidět dle úrovně dopravy v Jihočeském kraji, že na odboru dopravy sedí křupani.

8 6
možnosti
JS

J36a65n 94S80ů83r58a

19. 3. 2015 17:28

Vy jste členem hodnotící komise a znáte obsah nabídky gwtr?

6 1
možnosti
JZ

J72a58n 25Z38b93o65ř58i41l

19. 3. 2015 17:05

Zase České dráhy ... montují do všeho kde jim někdo vezme řádně vysoutěženou trať.  Jsou trapní

7 12
možnosti
TJ

T11o15m 38J87u60r88e91č63k14a

19. 3. 2015 22:43

Řádná soutěž je také o tom, že pokud se nejede přesně dle pravidel, tak se může kterýkoliv z uchazečů v dané lhůtě odvolat. Takže ČD jedou přesně dle řádných pravidel a mají na to právo, ať se vám to líbí nebo ne.

6 1
možnosti
PN

Jihočeský kraj nám dává podnět k zamyšlení, jestli liberalizace, kdy státní dopravce je nahrazen dopravcem spřízněným s magistrátem je úplně vhodný postup

12 0
možnosti
PB

Mate pravdu,ale je to se soutezi a vzhledem k u nas placenym cenam i za "pouzitelnou cenu" pro kraj... Nabidnu mnohem horsi porovnani. Vysocina a ICOM, zde to primo smrdi...

0 0
možnosti

Jako nekompatibilita tarifu: V současnosti od nás do ČB 53 Kč/46 km, zpáteční 101 Kč. Po zařazení soukromého dopravce, pokud ceníky zůstanou a nebude žádný integrovaný tarif (vysoce pravděpodobné): jednosměrná 63 Kč (28 za 18 km na přestupní stanici a 35 z ní) a zpáteční 123 Kč. Zvýšení cen o 20 %. A to je příklad jen jedné trasy. Takže kraj ušetří, ale všichni ostatní prodělají. Tak to v jižních Čechách funguje. (Přitom já proti soutěžím nic nemám, ale to by napřed musel být zaveden integrovaný krajský tarif = je jedno, čím jedu a platím stále stejně.)

6 0
možnosti
PN

A teď si představte když máte inkartu, takže - cena inkarty + cena jízdenky o desítky procent. Teď s inkartou týden předem stojí Praha - Český Krumlov 139kč, kolik to asi bude potom?

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Řecko omezí rybolov vlečnými sítěmi. Připojte se, vybízejí EU ochránci přírody

20. dubna 2024

Řecko se stalo první zemí v Evropě, která vyhlásila zákaz rybolovu vlečnými sítěmi pro lov při dně...

Elektromobily by mohly v Norsku vytlačit z vrcholu diesely už do dvou let

20. dubna 2024  10:52

V Norsku, které je průkopníkem v odklonu od automobilů se spalovacími motory, se mohou...

Další halving bitcoinu. Odměna pro těžaře klesla opět na polovinu

20. dubna 2024  10:27

U kryptoměny bitcoin se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře...

Třetina rodičů očekává, že si letos za prázdniny připlatí, ukázal průzkum

20. dubna 2024  10:20

Třetina rodičů očekává, že si letos za prázdniny připlatí. Každý pátý počítá s účtem vyšším než 10...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!