(Ilustrační foto;)

(Ilustrační foto;) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Nahlásit tři dny dopředu a pak sleva. ČD mění skupinové jízdné

  • 71
České dráhy po roce a půl mění podmínky pro cestování skupin. Pokud pojede pohromadě více než šest lidí, musí nahlásit své plány nejméně tři dny dopředu.

S příchodem nového jízdního řádu totiž České dráhy zruší svoji nabídku, která umožnila kupovat lístky pro skupiny nad šest lidí přímo u pokladny před odjezdem vlaku. Nabídka platila od května loňského roku, 11. prosince skončí.

České dráhy to vysvětlují snahou o větší komfort cestujících. „Garantujeme jim místa k sezení a pokud je to možné, posílíme vlak. Větší skupiny obvykle svou cestu plánují,“ vysvětlil mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Dopravce tak chce předejít situacím, kdy se u vlaku na poslední chvíli objeví velká skupina a nejde už kapacitu soupravy posílit. „Jen tak můžeme zvýšit komfort cestování pro všechny. Jak pro ně samotné, tak pro ostatní cestující, kteří se na nás často zlobí kvůli přeplnění vlaků,“ vysvětlil Joklík.

Podle tarifu Českých drah se za skupinu počítají už dva cestující na společné jízdence, maximum je 99 lidí. Zatímco první platí plnou cenu, druhý už dostává slevu jako by měl kartu IN25, třetí a další podle tarifu pro IN50. Nařízení mohou skupiny obejít tím, že se rozdělí na menší části maximálně do pěti cestujících. Tím ale cena nebude tak výhodná.

Skupiny musí o jízdenku žádat 72 hodin, po schválení ji můžou zakoupit u kterékoliv pokladní přepážky nebo v e-shopu Českých ve stanoveném termínu nebo nejpozději 48 hodin před odjezdem vlaku. Jinak objednávka propadá.