Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Úrok pod procento. Ministerstvo vymýšlí rozjezd dotací na zateplování paneláků

  • 13
Ministerstvo pro místní rozvoj chce nastartovat větší zájem o dotace na zateplování bytových domů i výhodnými úvěry pro jejich majitele. Do roku 2023 má totiž rozdělit 17 miliard a dosud je vyčerpaná jen miliarda. MMR čelí kritice, že je program příliš administrativně náročný.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chce žadatelům k dotaci, která kryje 30 - 40 % na snížení energetické náročnosti domů, nabídnout ještě zvýhodněný úvěr na financování zbytku. „Úrok by měl začínat nulou, aby byl pro žadatele atraktivní,“ řekl Zdeněk Semorád, náměstek ministryně pro místní rozvoj pro evropské programy.

Podle něj zatím není rozhodnuto, zda stát využije Českomoravskou záruční a rozvojovou banku nebo vysoutěží komerční banky. Ze 17 miliard by měly na dotování výhodnějších úroků připadnout zhruba dvě miliardy korun.

Od nabídky financování si MMR slibuje větší poptávku po dotacích na zateplování. Jejich nízké čerpání minulý týden kritizovala (více čtěte zde) například aliance Šance pro budovy nebo Cech pro zateplování budov. Podle nich jsou totiž podmínky programu příliš složité a administrativně náročné, zejména pro společenství vlastníků jednotek, které s dotacemi zkušenosti nemají.

MMR připouští, že administrativa se žádostmi je složitá, podle nich je ale rozdíl například proti Nové zelené úsporám způsoben tím, že jde o evropské peníze, kde jsou požadavky přísnější.

Přesto slibuje zjednodušení administrativy: například některé listy, v kterých žadatelé potvrzují, že dotace na zateplení znamenají rovné příležitosti pro muže i ženy, už budou předvyplněné. S antimonopolním úřadem jednají také o tom, že by mohli začít žadatelé soutěžit firmu na zateplení ještě před přidělením dotace. Nově by se měl také zvýšit limit pro přísnější soutěže z 10 na 20 milionů korun.

MMR by mělo do roku 2023 rozdělit zhruba sedmnáct miliard korun z programu IROP na snížení energetické náročnosti. Zatím eviduje ale jen 661 žádostí ve výši 1,138 miliardy.

„Čekáme, že letos zájem poroste, program je stále ještě relativně nový,“ řekl Rostislav Mazal, ředitel odboru řízení operačních programů. Úřad podle něj současně rozšíří bezplatnou poradenskou pomoc žadatelům, příjemci by mohla být nově i bytová družstva.