Leo Express

Leo Express | foto: iDNES.cz

Exmajitel pivovarů Lobkowicz koupil čtrnáct procent akcií Leo Expressu

  • 2
Bývalý většinový vlastník pivovarské skupiny Lobkowicz Martin Burda koupil čtrnáctiprocentní podíl v soukromém železničním dopravci Leo Express. Stal se druhým největším akcionářem ve společnosti po Leoši Novotném, který drží přes 80 procent akcií.

Deníku E15 transakci potvrdili Burda i mluvčí Leo Expressu Petra Valentová. Dalším akcionářem Leo Expressu jsou Peter Jančovič, který dopravci nedávno prodal polskou minibusovou firmu Tiger Express obsluhující spojení Ostravska především s polskými letišti. Víc než dvě procenta akcií vlastní generální ředitel Leo Expressu Peter Köhler.

Novotného Leo Express začal v roce 2012 provozovat s novými soupravami Stadler Flirt spojení mezi Prahou a Ostravskem. Vlaky začaly časem jezdit až do Košic a postupně se na ně napojovaly autobusové linky do Polska, Rakouska a na Ukrajinu. Díky partnerství s FlixBusem má firma v síti také linky do Německa.

Leo Express loni snížil ztrátu na 67 milionů korun z 135 milionů v roce 2014. Tržby společnosti vzrostly o 80 milionů korun na zhruba 260 milionů korun.

,