Letadla společnosti Lufthansa uzemněná na mezinárodním letišti v Mnichově....

Letadla společnosti Lufthansa uzemněná na mezinárodním letišti v Mnichově. (duben - květen 2020) | foto: Profimedia.cz

Lufthansu nedáme. Aerolinky dostanou od německé vlády devět miliard eur

  • 13
Letecká společnost Lufthansa se s německou vládou rámcově dohodla na několikamiliardové státní pomoci. S odkazem na zdroje z německé vlády to v pondělí uvedla agentura DPA. Podle vládního plánu by největší letecká společnost v Německu měla od spolkové vlády získat podporu v objemu devíti miliard eur (245 miliard korun).

Aerolinky, které žádají pomoc, jsou jako na cracku. Není třeba, říká Ryanair

Lufthansa těžce doplácí na koronavirovou krizi. Dohoda o státní pomoci je podle zdrojů v rámci záchranného plánu, který připravila vláda. Ještě ji ale musí schválit řídící výbor německého státního fondu ekonomické stabilizace, řídící orgány Lufthansy a Evropská komise.

Podle tohoto vládního plánu by největší letecká společnost v Německu měla od spolkové vlády získat podporu v objemu devíti miliard eur (245 miliard korun). Německý stát by měl na základě vládního plánu v Lufthanse získat 20procentní podíl. Neměl by tedy možnost blokovat důležitá firemní rozhodnutí.

Jednání mezi Lufthansou a německým státem trvají už týdny. Podnik zaměstnává asi 138 tisíc lidí a následkem koronavirové krize jsou v ohrožení pracovní místa desítek tisíc z nich.

Německá vláda již dříve přislíbila pomoc tamní charterové letecké společnosti Condor. Ta se s problémy potýká už od loňského září, kdy zkrachovala její mateřská společnost, britská cestovní kancelář Thomas Cook. Evropská komise schválila koncem dubna německý záchranný plán, v jehož rámci Condor obdrží 294 milionů eur jako pomoc kvůli koronaviru a dalších 256 milionů eur pak bude určeno na refinancování překlenovacího úvěru.

,