Vstup do letové haly letiště Václava Havla v Praze

Vstup do letové haly letiště Václava Havla v Praze | foto: Letiště Praha

Další rekord. Pražské letiště během roku odbavilo už 16 milionů cestujících

  • 22
Letiště Václava Havla Praha potřetí za sebou slaví historický rekord, když počet odbavených cestujících v rámci jednoho kalendářního roku dosáhl hranice 16 milionů. Rekord padl v úterý večer, do konce roku by se měl počet odbavených cestujících přiblížit 16,8 milionům, což představuje 9% meziroční nárůst.

Letiště Praha patří dlouhodobě k nejrychleji rostoucím letištím v Evropě v kategorii 10 – 25 milionů cestujících a roste rychleji, než je evropský průměr. Například za třetí čtvrtletí roku 2018 vykázalo Letiště Praha 9,3% nárůst v počtu odbavených cestujících, zatímco evropský průměr byl 5 procent.

Nejčastěji lidé létají v červenci, nejoblíbenější je Londýn

V průměru prošlo Letištěm Václava Havla Praha od začátku roku přibližně 46 tisíc cestujících denně. Nejvytíženějším měsícem byl doposud červenec s celkem téměř 1,9 miliony odbavenými cestujícími. Nejvíce cestujících, ke včerejšímu dni přes 1,28 milionů, cestovalo na linkách do Londýna, kam lze z Prahy přímými lety cestovat na všech šest zdejších mezinárodních letišť.

Odbavení cestující na Letišti VH Praha

  • 2016

13,07 milionů

  • 2017

15,41 milionů

  • 2018 (stav k 11. 12.)

16 milionů

Letiště Praha roste rychleji, než evropský průměr letišť podobné velikosti a  růst předpokládá i v roce 2019, a to jak v počtu odbavených cestujících, tak v počtu přímých leteckých spojení. Navíc během příštího roku počítá s investicemi do dalšího vývoje. 

„V příštím roce otevřeme nové odbavovací přepážky na Terminálu 1 a celý jeden nový odbavovací ostrov na Terminálu 2. Dokončíme rekonstrukci letadlových stání na prstu B, kde dojde také k celkové modernizaci dvou odletových čekáren. Začneme rovněž s rekonstrukcí a rozšířením třídírny zavazadel,“ říká Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.