Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nad dostavbou Ruzyně se smráká. Pražští politici už rozšíření letiště nechtějí

Výstavba nové paralelní ranveje na pražském Letišti Václava Havla naráží na problémy. Aktivisté protestují proti hluku, koncem června ji kvůli emisím pozastavil krajský soud. Mezi pražskými politiky teď sílí hlasy volající po tom, aby letiště výstavbu úplně přehodnotilo. Letiště ale připomíná, že jde o strategickou infrastrukturu.
Liduprázdná odletová hala Letiště Václava Havla. Nikdo v současnosti neví, kdy...

Liduprázdná odletová hala Letiště Václava Havla. Nikdo v současnosti neví, kdy se sem vrátí pravidelný příliv českých i zahraničních turistů, na který bylo letiště za normálních okolností zvyklé. (22. března 2020) | foto:  Dan Materna, MAFRA

O rozšíření pražského letiště se mluví již několik let. Plánovat se začalo v roce 2017 a už od tehdy ho provázejí kontroverze. Mnohým obyvatelům z okolí se totiž nelíbí, že by se kvůli ní letecká doprava přiblížila o zhruba 1,5 kilometru blíže městu. Ekologickým aktivistům zase vadí, že se zvýší letecký provoz, tedy i vydávané emise.

Během koronavirové pandemie se provoz na letišti téměř zastavil a rozjíždí se jen pomalu. Sílí tak hlasy mluvící o tom, že by se taková situace měla využít a provoz v Ruzyni snížit dlouhodobě – začít by se prý mělo právě tím, že se přestane plánovat nová dráha. Výstavba navíc narazila u krajského soudu, který chce překontrolovat její ekologickou náročnost. 

A výstavba nové dráhy by teď mohla narazit i na pražském magistrátu. Mezi radními a zastupiteli se totiž šíří názor, že by letiště mělo stavbu přehodnotit. I oni se opírají o výtky k přibližování dopravy městu. „Je to úplně opačný trend, než by měl být,“ uvádí například náměstek primátora pro životní prostředí z hnutí STAN Petr Hlubuček. Letiště tomu v minulosti oponovalo tím, že se díky paralelní dráze přestane létat nad Kladenskem a některými částmi Prahy, čímž se uleví zhruba dvěma stovkám tisíc obyvatel.

Jen těžko si umíme představit, že by Praha po rozšíření kapacity letiště zvládla ještě větší nápor návštěvníků.

Praha sobětiskové prohlášení k výstavbě ranveje

Rozšíření je nezbytné, tvrdí letiště

Hnutí Praha sobě mezi důvody pro zrušení dostavby zmiňuje také třeba to, že by se zvýšil počet turistů ve městě. Ten byl podle hnutí před koronavirovou krizí naprosto neudržitelný.

Nepřetržitý přenos z ruzyňské ranveje

„Jen těžko si umíme představit, že by Praha po rozšíření kapacity letiště zvládla ještě větší nápor návštěvníků,“ uvedlo hnutí v prohlášení, na které redakci odkázal náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. V současnosti přitom pražští hoteliéři i obchodníci trpí právě kvůli tomu, že je ve městě jen minimum turistů.

Podle zástupců Letiště Václava Havla je paralelní dráha pro provoz nezbytná. „Z krátkodobého hlediska je potřebné do letiště investovat jako do strategické dopravní infrastruktury a důležité vstupní brány do země nejen pro turismus, ale zejména pro obchod,“ uvádí mluvčí letiště Roman Pacvoň. 

Cestovatelé jsou tak podle Pacvoně až na druhém místě. Podle něj navíc letiště momentálně pracuje na podpoře tzv. udržitelné turistiky, tedy toho, aby do Česka létali lidé, kteří zde zůstanou déle a mají větší rozpočty. „Jde tedy o turisty, kteří jsou pro ČR a její obyvatele reálným přínosem,“ doplňuje mluvčí.

Podle všech dostupných mezinárodních prognóz se očekává růst letecké dopravy a zvyšující se poptávka po létání.

Roman Pacvoňmluvčí Letiště Václava Havla

Dlouhodobě je pak podle něj důležité hlavně to, že nebude do letiště nutné několik desítek let z těchto důvodů investovat. „Podle všech dostupných mezinárodních prognóz se očekává růst letecké dopravy a zvyšující se poptávka po létání,“ doplňuje.

Mluvčí letiště také poznamenává, že ruzyňské letiště neobsluhuje jen město samotné. Důležitá je pro něj i tzv. spádová oblast letiště, tedy plocha, do které se z letiště dojede do dvou hodin. „Tato spádová oblast pokrývá celkem osm milionů potenciálních cestujících,“ udává Pacvoň.

Pražští politici: Ať se staví v Pardubicích

Podle pražských zastupitelů je ale zbytečné rozšiřovat letiště právě v Praze. „České republice chybí koncepce rozvoje letecké dopravy,“ tvrdí Hlubuček. „Naprostá většina cestujících projde letištěm Václava Havla, ostatní mezinárodní letiště u nás si dělí zbývajících šest procent cestujících. Regionální letiště pak mají problém se uživit,“ dodává náměstek primátora.

Mnohem lepší by tak podle něj bylo rozšířit například letiště v Pardubicích, s čímž souhlasí i koaliční partner Praha sobě. „Takový krok by přenesl část pracovních míst, peněz a prosperity do regionu,“ uvádí pražské hnutí. 

Pražské letiště ožívá. V červenci obnoví pravidelné linky a přidá nové

Jenže podle analytiků by to však nedávalo ekonomický smysl. „Pražské letiště je strategicky důležité,“ uvádí Petr Pelc z analytické společnost Cyrrus. „Menší letiště jsou vázána primárně na nízkonákladové společnosti nebo letní charterové lety. Dokud není zájem ze strany dopravců, nemá smysl je rozšiřovat,“ dodává.

Podle letiště je navíc lepší dopravu koncentrovat u hlavního města. Podle mluvčího Pacvoně se jako jedno z mála snaží pracovat na udržitelnosti provozu. „Pražské letiště se řadí mezi pouhých 16 evropských letišť, která do tohoto úsilí zapojuje i své partnery,“ tvrdí Pacvoň. „Těmi jsou letecké společnosti, poskytovatelé handlingových či cateringových služeb, uživatelé pozemní dopravy a další partneři,“ dodává.

To poslední, do čeho by se mělo investovat

Zastupitelům se v neposlední řadě nelíbí ani cena. „Jen nová dráha bez návazných investic má stát až 15 miliard korun. Celková investice do rozšíření letiště má být dokonce 50 miliard,“ říká Hlubuček. V současné době, kdy se Česká republika potýká s následky ochranných opatření proti šíření covid-19, by se podle něj měly tyto finance využít jinde.

„Stavba nadbytečné paralelní dráhy je to poslední, do čeho máme v době krize investovat,“ tvrdí. „Investovat desítky miliard do výstavby paralelní ranveje teď prostě není dobrý nápad,“ poznamenává pak koaliční Praha sobě.

Letiště však na číslech dokládá, jak je pro město velkým ekonomickým přínosem. Celkem cestovní ruch činí tři procenta HDP České republiky, na zaměstnanosti se podílí ze čtyř procent. „Každý jeden milion cestujících navíc by také v budoucnu mohl znamenat vytvoření přibližně tří tisíc nových pracovních míst,“ zakončuje Pacvoň.

VIDEO: Dřina v 60 stupních. Zkusili jsme práci lidí, kteří vyndávají kufry z letadel:

26. listopadu 2018

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
  • Nejčtenější

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

ČNB může ještě snížit sazby. Pak už bude velmi opatrná, uvedl guvernér Michl

23. dubna 2024  11:56

Česká národní banka (ČNB) příští týden možná ještě sníží úrokové sazby. Poté ale bude k dalšímu...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Portál iDNES.cz čte od nepaměti. Petr je dalším výhercem týdenní Megahry

23. dubna 2024  8:28

Jarní Megahra o peněžní prémie na portálu iDNES.cz pokračuje a po pondělím losování má již pátého...

Buď vysaďte nové stromy, nebo zaplaťte až půl miliardy, dozví se developeři

23. dubna 2024

Premium Pokud nebude možné vysadit nové stromy ve městě do kilometru od pokácených, zaplatí developeři...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...