Obří odletová hala Terminálu 2 je kvůli aktuální situaci úplně prázdná. (9....

Obří odletová hala Terminálu 2 je kvůli aktuální situaci úplně prázdná. (9. dubna 2020) | foto: Josef Hora, 5plus2.cz

Nejslabší začátek letní sezony. Letiště zažilo propad o 87 procent

  • 18
Během prvního prázdninového měsíce odbavilo pražské letitě přibližně čtvrt milionu cestujících. To ve srovnání s letošním červnem představuje šestinásobný nárůst, meziročně jde ale o 87procentní pokles. Červenec byl přitom prvním měsícem, který už nebyl poznamenaný koronavirovými opatřeními a kdy se s otevřením bezpečných evropských destinací začali do Česka ve větší míře vracet letečtí dopravci.

„Během července se na pražském letišti realizovalo celkem 4 738 letů, v porovnání s předchozím měsícem se jejich počet více než zdvojnásobil,“ uvedla mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

Další zádrhel s novou ranvejí na Ruzyni. Nesmí pokračovat územní řízení

Nejvíce lidí směřovalo do tradičních turistických destinací, konkrétně do bulharského Burgasu, Amsterdamu nebo do Heraklionu na Krétě. Řecko a Bulharsko spolu s Velkou Británií pak figurovalo i na třech prvních příčkách z hlediska zemí, kam se turisté z pražského Letiště Václava Havla nejčastěji vypravili. 

Letecká doprava do Česka se po epidemii koronaviru zotavuje zatím jen pozvolna. V červenci, kdy ještě neplatil stanovený seznam bezpečných zemí, se počet pasažérů na pražském letišti meziročně smrskl o téměř 98 procent na 38 tisíc cestujících. O měsíc dříve ale byly statistiky ještě smutnější. S necelými osmi tisíci cestujícími nedosahoval proud pasažérů procházejících největším tuzemským letištěm ani jednoho procenta obvyklého stavu před koronavirovou karanténou. 

Uzemněná letadla na Letišti Václava Havla

Tunisko bude vyžadovat test na koronavirus. Klienti cestovek mají výjimku

Současný nárůst cestujících přesto považuje letiště za povzbudivý a očekává, že počty cestujících z srpen opět o něco narostou. Během příštích týdnů by se počet linek měl rozšířit na 80 včetně tří dálkových linek. Ke katarskému Dauhá a Dubaji ve Spojených arabských emirátech se totiž od pátku 21. srpna obnoví spojení Korean Air do jihokorejského Soulu. 

„Od září se vrátí další přímé linky Českých aerolinií, konkrétně do Varšavy, Bruselu, Milána a Boloni. Letecká společnost Finnair spustila prodej na lety do Helsinek od 3. září 2020,“ dodala Pavlíková.  

To odpovídá zhruba polovině destinací, které letečtí dopravci nabízeli během loňské letní sezony, která byla z pohledu poptávky po letecké dopravě rekordní.