Fiasko: letadlo společnosti Central Connect Airlines - Job Air přeneslo z Brna do Prahy jediného člověka.

Fiasko: letadlo společnosti Central Connect Airlines - Job Air přeneslo z Brna do Prahy jediného člověka. | foto: CCA

Letadlo z Brna do Prahy neslo jediného pasažéra

  • 176
Vzkříšené lince mezi Brnem a Prahou se zatím nedaří tak, jak si její provozovatelé plánovali. Cestující totiž dlouho nevěděli, zda bude mezi oběma městy něco skutečně létat, a lety se objevily v rezervačním systému až minulý týden. Výsledkem jsou prázdná letadla.

V pondělí tak při prvním letu z Brna do Prahy došlo až ke komické situaci: letadlo pro 33 lidí neslo jediného pasažéra.

Jaroslav Komínek, který letěl včera z Brna do Berlína, podle svých slov ještě minulý týden letenky nenašel v rezervačních systémech. "Chtěl jsem původně letět z Vídně, nemohl jsem si dovolit mít zpoždění," říká Komínek. Nakonec se ale letenky do systému v závěru týdne dostaly a letenku si koupil z Brna. Už při odbavení se dozvěděl, že je jediným cestujícím.

"Když jsem čekal na čas odletu a díval se na ten rej lidí kolem, říkal jsem si v duchu, kolik lidí a energie se spotřebuje na let jediného člověka, přeci jen to je trošku zvláštní," podotkl Komínek. Zvláštní pocit měl i při bezpečnostní instruktáži, kterou stevardka vykládala jemu jako jedinému. Pilot mu prý řekl, že let s jediným cestujícím ještě nezažil.

Novou linku provozuje Central Connect Airlines - Job Air s letadlem Saab 340 pro 33 lidí. Jejich šéf Daneš Zátorský přiznává, že spoje jsou zatím prázdné. "Je to tím, že jsme tak dlouho neměli smlouvu s ČSA," vysvětlil Zátorský. Příliš lety nezaplní ani čas, kdy spoj létá: přes oběd. Podle řady lidí z oboru jedna frekvence nestačí, protože více lidí létalo hlavně ráno a večer. Lety nabízí v rezervačním systému i ČSA.

Nové linky do Bruselu, možná i do Ruska

Ostravský dopravce začne ještě letos létat z Prahy do Lipska a později i polské Poznaně. V Lipsku ale získala firma důležitou zakázku: pro místní společnost Air Lipsia začne létat každý všední den spoj do Bruselu. "Firma u nás bude nakupovat celou kapacitu letounu Saab," uvedl Petr Lahres z CCA.

Na úřední desce ministerstva dopravy už také visí žádost sesterské společnosti Central Charter Airlines o povolení linky mezi Brnem a Moskvou a Karlovými Vary a Jekatěrinburgem. Firma zatím nechce tyto plány nijak komentovat.

České aerolinie oznámily rušení letů do pěti destinací včetně spoje mezi Prahou a Brnem koncem srpna. Dopravce skončil i s létáním do Londýna, Manchesteru, Kolína nad Rýnem a Mnichova. (čtěte ČSA ruší linky, mizí spojení do Británie či Německa)