Nový koncept kabin letadel od renomovaného londýnského designérského studia...

Nový koncept kabin letadel od renomovaného londýnského designérského studia PriestmanGoode | foto: PriestmanGoode

Budoucnost létání? Bez kapes na sedadlech a dělení na turisty a byznys třídu

  • 73
Letecké společnosti se kvůli pandemii musí kromě propadu počtu cestujících potýkat také s přísnými hygienickými opatřeními na palubě. Některá z nich už nejspíš zůstanou napořád. Londýnské designové studio PriestmanGoode tento týden představilo nový koncept interiérů dopravních letadel, který novým standardům vychází vstříc.

Koncem minulého měsíce se země EU dohodly na společných hygienických standardech pro cestování letadlem, která mají zamezit šíření koronaviru.

Patří mezi ně například povinné roušky či dodržování odstupů při bezpečnostních kontrolách a odbavení na letišti. Prostřední sedadla však navzdory původním plánům nemusí zůstávat neobsazená, na rozdíl například od letů amerických aerolinek Delta, JetBlue či Southwest.

Fotogalerie

Londýnské studio PriestmanGoode, které se zabývá mimo jiné designem interiérů letadel a letišť, tento týden představilo návrh, jak by mohly prostory v letadlech vypadat po pandemii covid-19. Koncept stojí na třech základních pilířích: osobní prostor, hygiena a „bezdotykové“ cestování.

Sedadla mají pouze minimum záhybů či švů, což má zjednodušit jejich čištění. Ke snadnějšímu dodržování rozestupů mezi cestujícími má pak pomoci jejich uspořádání. Místo pravidelných řad zvolili designéři model, v němž nejsou některé trojice sedaček v jedné rovině. Vnitřní prostory letadla rozdělují také panely, sahající až po strop.

Nový koncept kabin letadel od renomovaného londýnského designérského studia...

Ze sedadel v návrhu zmizely veškeré kapsy, v nichž dnes bývají časopisy a brožury. Zbyl po nich pouze prostor, kam si budou cestující moct připnout svá příruční zavazadla. Bezpečnostní informace, jako je například poloha únikových východů, chtějí designéři natisknout přímo na zadní část sedačky. 

Cílem opatření je co nejvíc omezit dotýkání se různých předmětů na palubě letadla. Ze stejného důvodu v návrhu nejsou ani sklápěcí stolečky, ty nahradily odnímatelné tácy na občerstvení. 

Nový koncept kabin letadel od renomovaného londýnského designérského studia...

Studio PriestmanGoode zapovědělo také standardní dělení prostorů v letadle na turistickou a byznysovou třídu.

Byznys třídu nahradí tzv. „místnosti“, sedadla s plně uzavřeným osobním prostorem oddělené od zbytku letadla záclonami. Tyto místnosti mají být vybaveny ovladači teploty a osvětlení nebo palubní elektronikou, kterou půjde synchronizovat s chytrými zařízeními cestujících.